Lolitopages

Tuesday, August 11, 2009

Στημένες δίκες και καταγγελίες για βασανιστήρια στο Ιράν



ΤΕΧΕΡΑΝΗ «Αγριους βιασμούς και βασανιστήρια» ανδρών και γυναικών που είχαν συλληφθεί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις καταγγέλλει ο μεταρρυθμιστής υποψήφιος για την προεδρία του Ιράν Μεχντί Καρουμπί την ώρα που η Τεχεράνη δέχεται οξύτατη κριτική από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), ιδιαίτερα από τη Γαλλία, για τις ομαδικές «δίκες-παρωδία» αντιφρονούντων, αλλά και ξένων υπηκόων, όπως της ΓαλλίδαςΚλοτίλντ Ρεΐς. «Ενας ορισμένος αριθμός ανθρώπων που συνελήφθησαν δήλωσε ότι νεαρές γυναίκες υπέστησαν άγριο βιασμό. Αλλά και νεαροί άνδρες επίσης υπέστησαν άγριο βιασμό(...) και έκτοτε υποφέρουν από κατάθλιψη και σοβαρά ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα» γράφει σε επιστολήβόμβα ο κ. Καρουμπί.

Η επιστολή, με ημερομηνία 29 Ιουλίου, απεστάλη στον πρώην πρόεδρο (και παρασκηνιακό ηγέτη του «πράσινου» κινήματος της αντιπολίτευσης) Ακμπάρ Χασεμί Ραφσανζανί , ο οποίος παρά την ανοιχτή κόντρα του με τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εξακολουθεί να προΐσταται του Συμβουλίου Κρίσεων και της Συνέλευσης των Ειδικών.

Ο κ. Καρουμπί είχε προειδοποιήσει ότι θα δημοσιοποιούσε το περιεχόμενό της εάν δεν ελάμβανε απάντηση εντός δεκαημέρου. Οι ιρανικές αρχές έχουν παραδεχθεί ότι αρκετοί κρατούμενοι πέθαναν στη φυλακή, αλλά απέδωσαν τους θανάτους σε ασθένειες.

Χθες πάντως εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικώναπαντώντας στις δηλώσεις του σουηδού υπουργού Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ ότι οι δίκες αποτελούν«πρόκληση για ολόκληρη την ΕΕ»- δήλωσε πως οι δίκες αποτελούν «εσωτερικά νομικά ζητήματα» του Ιράν. Ο εκπρόσωπος απέρριψε τις κατηγορίες για απόσπαση ομολογιών διά της βίας από τους κατηγορούμενους διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η γαλλίδα υπήκοος Κλοτίλντ Ρεΐς και οι ιρανοί υπάλληλοι στις πρεσβείες της Βρετανίας και της Γαλλίας στην Τεχεράνη.

Σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας τονίζεται ότι ο Νικολά Σαρκοζί «παρακολουθεί με εξαιρετική προσοχή την εξέλιξη της υπόθεσης της 24χρονης Κλοτίλντ Ρεΐς και έχειπολλαπλασιάσει τις παρεμβάσεις σε όλους όσοι μπορούν να ασκήσουν κάποια επιρροή για να επιτευχθεί σύντομα η απελευθέρωσή της». Η κυρία Ρεΐς, καθηγήτρια Γαλλικών στο Πανεπιστήμιο του Ισφαχάν, φυλακίστηκε για τη συμμετοχή της στις διαδηλώσεις και το Σάββατο εμφανίστηκε ενώπιον δικαστηρίου στην Τεχεράνη, στο πλαίσιο της «δίκης-σόου» περίπου 100 αντιφρονούντων. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙRΝΑ, η κυρία Ρεΐς παραδέχθηκε ότι συμμετείχε σε διαδηλώσεις, ότι τράβηξε πολλές φωτογραφίες και ότι συνέταξε έκθεση για λογαριασμό ινστιτούτου ερευνών που χρηματοδοτείται από τη γαλλική πρεσβεία.