Lolitopages

Wednesday, August 5, 2009

Τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι πιο υγιεινά, σύμφωνα με νέα έρευνα

Τα βιολογικά (οργανικά) τρόφιμα δεν έχουν περισσότερα διατροφικά οφέλη από άποψη υγείας σε σχέση με τα κανονικά τρόφιμα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα, που ήδη προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά των υποστηρικτών των βιολογικών προϊόντων.
Η μελέτη, με υπεύθυνο τον δρα Άλαν Ντάνγκουρ, έγινε -για λογαριασμό της βρετανικής κρατικής Υπηρεσίας Διατροφικών Προτύπων- από την έγκυρη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και δημοσιεύτηκε στο εξίσου έγκυρο ιατρικό αμερικανικό περιοδικό για θέματα διατροφής «American Journal of Clinical Nutrition», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, το BBC και τους «Τάιμς» του Λονδίνου.
Η έρευνα επισημαίνει ότι, αν και οι καταναλωτές, πιστεύοντας πως θα ωφεληθούν από άποψη υγείας, πληρώνουν αρκετά υψηλότερες τιμές για να αγοράσουν βιολογικά/οργανικά προϊόντα, τα τελευταία δεν έχουν ουσιαστική διαφορά από τα κανονικά, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων, όπως η βιταμίνη C, ο σίδηρος και το ασβέστιο. Ανάλογο είναι το συμπέρασμα όσον αφορά το κρέας, τα γαλακτοκομικά
προϊόντα και τα αυγά που παράγονται με βιολογικό/οργανικό τρόπο.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιστημονικές εργασίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα για τα βιολογικά προϊόντα κατά τα τελευταία 50 χρόνια και, όπως τονίζουν, «μόνο ένας μικρός αριθμός διαφορών βρέθηκαν στο διατροφικό περιεχόμενο ανάμεσα στα οργανικά και στα συμβατικά παραγόμενα τρόφιμα (σ.σ. αφορούν κυρίως το επίπεδο του αζώτου και του φωσφόρου), όμως αυτές οι διαφορές είναι απίθανο να έχουν
οποιαδήποτε σημασία από άποψη δημόσιας υγείας».
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, «όπως προκύπτει από την ανάλυση, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία ένδειξη που να υποστηρίζει την προτίμηση υπέρ των βιολογικών σε σχέση με τα συμβατικά τρόφιμα στη βάση της διατροφικής ανωτερότητάς τους».
Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων της Βρετανίας δήλωσε ότι η νέα έρευνα δεν καλεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν πια βιολογικά προϊόντα (αφού, πέρα από τα όποια διατροφικά οφέλη, υπάρχουν πάντα και άλλα κριτήρια, όπως η φροντίδα του περιβάλλοντος και η προστασία των ζώων), όμως ασφαλώς θα τους βοηθήσει να έχουν καλύτερη πληροφόρηση, όταν κάνουν τις αγοραστικές επιλογές τους.
Από την πλευρά της, η βρετανική Soil Association, πρωτεργάτης στην ανάπτυξη των βιολογικών τροφίμων διεθνώς, δήλωσε απογοητευμένη, επέκρινε τη νέα μελέτη και ζήτησε να υπάρξει καλύτερη έρευνα πάνω στο θέμα. Κατά την Ένωση, η νέα έρευνα δεν έλαβε υπόψη της σχεδόν καμία από τις υπάρχουσες μελέτες που συγκρίνουν τα διατροφικά οφέλη των βιολογικών και των συμβατικών προϊόντων. Επεσήμανε επίσης ότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκείς έρευνες πάνω στις μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία των παρασιτοκτόνων που χρησιμοποιούνται στη συμβατική γεωργία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για την πρώτη συστηματική αξιολόγηση των σημαντικότερων δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών και άρθρων (περίπου 50.000!) που υπάρχουν μέχρι σήμερα πάνω στο ζήτημα. Η έρευνα πάντως επικεντρώθηκε στο διατροφικό περιεχόμενο και τα οφέλη που πηγάζουν για την υγεία από αυτό και δεν συμπεριέλαβε στη συγκριτική αξιολόγησή της το περιεχόμενο των χημικών ουσιών και άλλων μολυντικών παραγόντων που μπορεί να περιέχουν οι βιολογικές και οι συμβατικές τροφές.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση:
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/ajcn.2009.28041v1