Lolitopages

Tuesday, August 25, 2009

Φεστιβαλ μπύρας στη Θεσσαλονικη




Τη δροσιά μιας μπύρας μέσα από τις πολεμίστρες ενός μεσαιωνικού κάστρου που θα στηθεί δίπλα στον Λευκό Πύργο θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι Θεσσαλονικείς στο Φεστιβάλ Μπύρας, που διοργανώνεται για πρώτη φορά από 26 έως και 30 Αυγούστου.
Ξανθιά, κόκκινη και μαύρη μπύρα από την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Βέλγιο και άλλες χώρες θα ρέει άφθονη, προσκαλώντας τους επισκέπτες να δροσιστούν και να απολαύσουν ακόμα και μπύρα με άρωμα...λεμόνι, καβουρντισμένου καφέ, μπανάνα, καρύδα, σταφίδα, μέλι.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ανήκει σε 12 μπυραρίες της πόλης με ζητούμενο την ανάδειξη των διαφορετικών ειδών μπύρας που διαθέτουν.
«Θα έχουμε 200 είδη εμφιαλωμένης μπύρας και 20 βαρελίσιες απ΄όλες τις χώρες που παραδοσιακά έχουν ζυθοποιία όπως η Τσεχία, που αποτελεί το νούμερο ένα στη μπύρα. Αυτό αποδίδεται στα μέταλλα που έχει στο νερό της τα οποία προσδίδουν διαφορετική γεύση ακόμα και χρώμα στη μπύρα που παράγει» αναφέρει η υπεύθυνη της διοργάνωσης Λίλιαν Σαράφη.
Το μεσαιωνικό κάστρο που θα φιλοξενεί σταντ από τις συμμετέχουσες μπυραρίες, θα στηθεί δίπλα στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κάθε μέρα, από τις 7 το απόγευμα έως τη μία τα ξημερώματα, θα διοργανώνεται πάρτι με μουσική και διάφορες εκδηλώσεις με ζογκλέρ και ταχυδακτυλουργούς.
«Οι μπύρες θα πωλούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές αφού οι φθηνότερες θα έχουν 2 ευρώ και οι ακριβότερες που είναι οι μοναστηριακές, θα πωλούνται προς 4 ευρώ» διευκρινίζει η κ .Σαράφη.
Παράλληλα, οι επισκέπτες θα βρουν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν στα μυστικά της μπύρας όπως τη διαφορά της γεύσης κατά την πόση από μπουκάλι ή από ποτήρι και πόσο παγωμένο πρέπει να είναι αυτό, ποιος είναι ο ρόλος του αφρού και ποιες οι διαφορές των ζυμώσεων.
Σημειώνεται ότι όσον αφορά τους λάτρεις της μπύρας, τα σκήπτρα κρατούν οι Βέλγοι με την κατανάλωση ετησίως 98 λίτρων μπύρας το άτομο και ακολουθούν οι Γερμανοί με 85 λίτρα μπύρας. Καταρρίπτοντας και το μύθο ότι η μπύρα… παχαίνει, οι διοργανωτές της εκδήλωσης αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η βαρελίσια μπύρα έχει 150 θερμίδες ανά ποτήρι, η ξανθή 180, η μαύρη 220 θερμίδες, ενώ ένα αναψυκτικό περιέχει από 170 έως 220 θερμίδες ανά ποτήρι. Ωφέλιμη τέλος είναι η μπύρα και για τα… μαλλιά αφού τα συστατικά της, βίνη κριθαριού, σιτάρι, λυκίσκος, μαγιά και καλής ποιότητας νερό, δίνουν όγκο, λάμψη και υγεία.