Lolitopages

Sunday, November 22, 2009

Από κατάψυξη-εξπρές πέρασε η Ευρώπη



Της KATE RΑVΙLΙΟUS


Μια νέα έρευνα ανατρέπει όσα πιστεύαμε για την τελευταία μεγάλη εποχή των πάγων που έπληξε την Ευρώπη πριν από περίπου 13.000 χρόνια. Οι επιστήμονες ως σήμερα θεωρούσαν ότι οι πάγοι κάλυψαν την Ευρώπη σταδιακά σε διάστημα μιας δεκαετίας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Saskatchewan του Καναδά διαπίστωσαν ότι αυτό συνέβη μέσα σε λίγους μήνες, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα στην έρευνα για τη γέννηση και την εξέλιξη των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη.


Ως γνωστόν, το Ρεύμα του Κόλπου (Gulf stream) επηρεάζει το κλίμα της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ, του Καναδά, αλλά και αυτό της Δυτικής Ευρώπης. Πριν από 13.000 χρόνια η επιβράδυνση του συγκεκριμένου ρεύματος προκάλεσε μια εποχή των πάγων σε ολόκληρο το Βόρειο Ημισφαίριο. Μάλιστα οι ανθρωπολόγοι πιστεύουν ότι αυτή ήταν και η αιτία της καταστροφής του πρώτου πολιτισμού της αμερικανικής ηπείρου, της φυλής των Κλόβις.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν και μελέτησαν πυρήνες εδάφους από μια αρχαία λίμνη στην Ιρλανδία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εποχή των πάγων έπληξε άμεσα την Ευρώπη. Υπολόγισαν ότι η ήπειρος καλύφθηκε από πάγους μέσα σε διάστημα λίγων μηνών και παρέμεινε παγωμένη περίπου για 13 αιώνες.