Lolitopages

Sunday, November 8, 2009

Κοντύτερη και βαρύτερη η γυναίκα του μέλλοντος


Νέα στοιχεία για το πώς εξελίσσεται σήμερα το ανθρώπινο είδος


O άνθρωπος δεν έχει σταματήσει να εξελίσσεται αλλά η εξέλιξή του συντελείται με πολύ αργά βήματα. Αυτό είναι το συμπέρασμα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Γέιλ οι οποίοι με μελέτη που δημοσίευσαν στο περιοδικό «ΡΝΑS» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι γυναίκες του απώτερου μέλλοντος (σε περίπου δέκα γενιές από σήμερα) θα είναι πιθανώς λίγο πιο κοντές και πιο παχουλές από τις σημερινές ενώ θα έχουν πιο υγιή καρδιά και μακρύτερη αναπαραγωγική ηλικία.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους μελετώντας τα ιατρικά ιστορικά των 14.000 κατοίκων μιας πόλης της Μασαχουσέτης, από το 1948 ως σήμερα, που καλύπτουν τρεις γενιές σε αρκετές οικογένειες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιο κοντές και μεγαλύτερου βάρους γυναίκες τείνουν να έχουν περισσότερα παιδιά, κατά μέσο όρο, σε σχέση με τις ψηλότερες και πιο λεπτές γυναίκες. Οι γυναίκες με χαμηλότερη πίεση αίματος και μικρότερο επίπεδο χοληστερίνης (άρα πιο υγιή καρδιά) τείνουν επίσης να έχουν πιο πολλά παιδιά, το ίδιο και οι γυναίκες που γεννάνε το πρώτο παιδί τους σε νεαρότερη ηλικία, καθώς και όσες έχουν εμμηνόπαυση σε μεγαλύτερη ηλικία.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι γενικά αυτά τα χαρακτηριστικά πέρασαν από τις μητέρες στις κόρες τους, οι οποίες με τη σειρά τους απέκτησαν περισσότερα παιδιά. Παλαιότερες μελέτες είχαν ήδη δείξει ότι η φυσική επιλογή έστω και με πολύ αργό ρυθμό συνεχίζει να επηρεάζει τον άνθρωπο. Η διαφορά με τη νέα έρευνα είναι ότι οι παλαιότερες έβγαζαν τα συμπεράσματά τους κυρίως από τη σύγκριση γεωγραφικών και γενετικών δεδομένων και όχι από την άμεση παρατήρηση της αναπαραγωγικής διαδικασίας ενός συγκεκριμένου πληθυσμού.