Lolitopages

Monday, November 16, 2009

Προκλητική σύλληψη της Ιωάννας Δρόσου!

Eίναι γνωστή η πλήρης απουσία λόγου για τα δικαιώματα των γυναικών σε όλες τις συζητήσεις για τις εκλογές. Και όμως, ήρθε η σύλληψη της Ιωάννας Δρόσου για να υπενθυμίσει ότι όχι μόνο δεν υπάρχει προστασία για τις καταγγέλλουσες τέτοια περιστατικά, αλλά υπάρχει και τιμωρία.


Η Ιωάννα Δρόσου, στέλεχος της ΑΚΟΑ και του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, άκουσε ξυλοδαρμό γυναίκας στο διπλανό της διαμέρισμα, στις 12 τη νύχτα (χτες 29/09). Η γυναίκα φώναζε «έλεος». Τηλεφώνησε στην αστυνομία, αλλά η αστυνομία δεν ήρθε. Παρενέβη μαζί με την αδελφή της και τον φίλο της αδελφής της για να εμποδίσουν τα χειρότερα. Ο δράστης πήδηξε από το μπαλκόνι για να μπει στο σπίτι τους να τις/τον τιμωρήσει, αλλά αυτές κλείσανε τα πατζούρια. Μετά ο δράστης βγήκε στην πόρτα τους και άρχισε να την χτυπάει ώσπου την έσπασε.

Στο μεταξύ, και μετά από πολλά τηλεφωνήματα, ήρθε η αστυνομία και τα είδε όλα. Προσήγαγε τον κακοποιητή και την Ιωάννα στο τμήμα. Ο κακοποιητής έκανε μήνυση εναντίον της Ιωάννας για προσβολή της οικογενειακής ειρήνης και η Ιωάννα συνελήφθη, ενώ και η Ιωάννα του έκανε μήνυση για τις βιαιότητες και συνελήφθη κι αυτός. Η Ιωάννα πέρασε τη νύχτα στο τμήμα, όπου αμέσως ήρθε η δικηγόρος, Ιωάννα Κούρτοβικ, και φίλοι/φίλες απ' έξω.

Στις 10 πήρανε την Ιωάννα και τον κακοποιητή στον εισαγγελέα, ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ και στο ίδιο περιπολικό.

Κατά τις 1.30 μπήκαν στον εισαγγελέα και κατά τις 2 βγήκαν ελεύθεροι ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ. Απλώς μετά από παραίνεση της δικηγόρου ο εισαγγελέας επέστησε την προσοχή στον κακοποιητή να μην την πειράξει, αφού μένουν στην ίδια πολυκατοικία.Κανένας περιορισμός να μην πλησιάσει το σπίτι, απλά μια προειδοποίηση. Ορίστηκε δικάσιμος για τις 17 Δεκεμβρίου.

Σημειωτέον ότι η Ιωάννα (24 ετών) ζει σ' αυτό το σπίτι 7 χρόνια, έχει ακούσει κακοποίηση διαφόρων και διαδοχικών γυναικών περίπου 20 φορές, έχει τηλεφωνήσει στην αστυνομία περίπου δέκα φορές, η αστυνομία έχει έρθει περίπου 4 φορές και καμιά φορά αυτά τα περιστατικά δεν εγγράφηκαν στα βιβλία της.

Ο κακοποιητής, όταν ρωτήθηκε από τον εισαγγελέα τι δουλειά κάνει, απάντησε: φύλακας νυχτερινού κέντρου - εστιατορίου. Και μοιάζει και είναι κανονικός μπράβος. (Περίπου 30-35 χρόνων)

Ανακοίνωση για το θέμα έχει βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ (http://www.syriza.gr/press/anakoinoseis/kataggelloyme-ti-syllipsi-kai-kratisi-tis-ioannas-drosoy), ενώ αναμένεται ανάλογη αντίδραση και από άλλες πολιτικές και φεμινιστικές οργανώσεις.

Είναι σημαντικό όμως να εκφραστεί και προσωπικά η αλληλεγγύη όλων μας, με κάθε τρόπο: μέσα από συλλόγους/οργανώσεις στους οποίους συμμετέχουμε, με αρθογραφία σε μικρές και μεγάλες εφημερίδες, με ενημέρωση φίλων και γνωστών για το περιστατικό, με αποστολή email στον υπουργό Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξης, ζητώντας από τους υποψήφιους βουλευτές που μας βομβαρδίζουν καθημερινά αυτές τις μέρες να πάρουν σαφή θέση για τη στάση της αστυνομίας, και με όποιον άλλο τρόπο η καθεμιά και ο καθένας μας θέλει.