Lolitopages

Thursday, November 19, 2009

Βάναυσος και μέθυσος ο πατέρας Ομπάμα


Δύο εβδομάδες πριν από την πρώτη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα (φωτογραφία αριστερά) στο Πεκίνο, ο ετεροθαλής αδελφός του Μαρκ Ομπάμα Ντεσάντζο (φωτογραφία δεξιά), μόνιμος κάτοικος Κίνας, εξέδωσε βιβλίο με τις κακές αναμνήσεις από τον βίαιο και αλκοολικό πατέρα τους, ο οποίος εικονίζεται (φωτογραφία στο μέσον) με τον ηλικίας 10 ετών τότε πρόεδρο των ΗΠΑ

Ο ετεροθαλής αδελφός του ενοίκου του Λευκού Οίκου αποκαλύπτει σε βιβλίο τη ζωή με τον κενυάτη γεννήτορά του

Επιμέλεια: ΕΛΙΣΑΒΕΤΠΑΣΤΡΙΚΟΥ
Ενας αποτυχημένος και σκληρός άνθρωπος, βάναυσος και μέθυσος, που χτυπούσε αλύπητα τη γυναίκα και τον γιο του, ήταν ο κενυάτης πατέρας του Μπαράκ Ομπάμα. Το αποκαλύπτει στο βιβλίο του ο ετεροθαλής αδελφός του, γιος τουΜπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα από άλλη μητέρα.

Ο 43χρονος Μαρκ Οκοθ Ομπάμα Ντεσάντζο παρουσίασε το ημιαυτοβιογραφικό μυθιστόρημα στην Κίνα, όπου ζει και εργάζεται ως επιχειρηματίας και μουσικός, λίγες ημέρες πριν από την πολυαναμενόμενη επίσκεψη του προέδρου, στις 15 Νοεμβρίου.

« Ο πατέρας μου με χτυπούσε, και εμένα και τη μητέρα μου... Καταχώνιαζα αυτές τις αναμνήσεις στο βάθος του μυαλού μου, για πολλά χρόνια» αφηγείται ο ήρωας του μυθιστορήματος «Από το Ναϊρόμπι στη Σενζέν».

Ο Μαρκ περιγράφει έναν πατέρα που του προκάλεσε ψυχικά τραύματα « με τα οποία κατάφερε να συμφιλιωθεί πολύ πρόσφατα».

Οταν οΟμπάμα πατήρ γνώρισε τη μητέρα του προέδρου, τη ΣτάνλεϊΑν Ντάνχαμ στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, είχε ήδη παντρευτεί και εγκαταλείψει την Κέζια Αόκο στην Κένυα, με τέσσερα παιδιά.

Γρήγορα εγκατέλειψε και τη δεύτερη οικογένεια, την Αν και τον μικρό σε ηλικία δύο ετών. Ο Μπαράκ ξαναείδε τον πατέρα του μόνο άλλη μία φορά στη ζωή, το 1971, όταν ήταν 10 ετών.

Πολύ σύντομα μετά το διαζύγιό του, το 1964, ο Μπαράκ Χουσεΐν γνώρισε και παντρεύτηκε για τρίτη φορά, τη Ρουθ Νίντεσαντ, μητέρα του Μαρκ.

Αντίθετα από τον Μπαράκ τζούνιορ, ο Μαρκ Οκοθ μεγάλωσε έχοντας τον πατέρα του στο σπίτι.

« Ηταν πανέξυπνος άνθρωπος, αλλά όπως έλεγε η μητέρα μου, αποτυχημένος κοινωνικά. Οταν ήμουν μικρός άκουγα συχνά καβγάδες στο σπίτι. Εβλεπα φως στο σαλόνι και τον άκουγα που τη χτύπαγε... Θυμάμαι τις φωνές του. Τη χτυπούσε και άκουγα πόσο την πονούσε. Ημουν παιδί. Δεν μπορούσα να την προστατεύσω. Θυμάμαι μια νύχταπου δεν άντεξε άλλο. Ανοιξε την πόρτα και βγήκε έξω τρέχοντας για να γλιτώσει...».

Ο Μαρκ θυμάται τον πατέρα τους ως « έναν επιβλητικό άνδρα,με βαθιά φωνή και συχνά ξεσπάσματα έπαρσης και βίας».

O ήρωας του βιβλίου, ονόματι «Ντέιβιντ», « θυμόταν την αναπνοή του πατέρα του που μύριζε φτηνή μπίρα. Δεν ξέχασε ποτέ ότι κακοποιούσε τη μητέρα του.Εψαχνε για καιρό να βρει μερικές καλές αναμνήσεις από τον μπαμπά του, αλλά δεν βρήκε ούτε μία ». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει γράψει ότι όταν ο πατέρας του σκοτώθηκε σε τροχαίο, το 1982, επιχείρησε να ανακαλύψει την ταυτότητά του, στην Κένυα. Αλλά εκεί διαπίστωσε ότι ο Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα ήταν ένας αποτυχημένος, ένας άνδρας που δεν ρίζωσε πουθενά αν και έσπειρε παιδιά σε διάφορα μέρη του κόσμου. Μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ η κυβέρνηση της Κένυας τον είχε «προγράψει» επειδή είχε ταχθεί κατά της διαφθοράς και εκείνος το είχε ρίξει στο ποτό.

Εν όψει της πρώτης επίσημης επίσκεψης του προέδρου στην Κίνα, σε δύο εβδομάδες, ο Μαρκ δήλωσε ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τον αδελφό του και να του συστήσει την κινέζα σύζυγό του.

Είπε ότι ο Λευκός Οίκος είχε ενημερωθεί για το βιβλίο του, στο οποίο δεν υπάρχει ούτε λέξη για τον πρόεδρο.

« Δεν θέλησα να αγγίξω πολιτικά ζητήματα. Πιστεύω ότι η ομάδα του αδελφού μου κάνει μια σκληρή και εκπληκτική δουλειά και πραγματικά δεν θα ήθελα να του δημιουργήσω άλλον έναν πονοκέφαλο » λέει.

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Ομπάμα είχε καλέσει τον Μαρκ στην ορκωμοσία του στην Ουάσιγκτον. Προηγουμένως τα δύο αδέλφια είχαν συναντηθεί μόνο μία φορά στη ζωή τους, στο Τέξας, πριν από ένα προεκλογικό ντιμπέιτ του Μπαράκ με τη Χίλαρι Κλίντον.

« Ηρθε να με βρει και αγκαλιαστήκαμε.Του έδωσα ένα δώρο,κάτι μικρό που είχα φτιάξει. Σκεφτόμουν πόσο ευτυχισμένος και πόσο περήφανος ήμουν και πόσο πολύ τον αγαπούσα » θυμάται ο Μαρκ από την πρώτη τους συνάντηση.

Δεν είναι ο μόνος από τους συγγενείς που εξαργυρώνει τη δημοσιότητα της σχέσης με τον πρόεδρο γράφοντας βιβλίο. Επί το έργον βρίσκονται άλλα δύο ετεροθαλή αδέλφια του, ο 27χρονος Τζορτζ Ομπάμα από τη Χουρούμα της Κένυας και η Μάγια Σοετόρο, κόρη της μητέρας του από τον δεύτερο γάμο της με έναν Ινδονήσιο. Βιβλίο γράφει και ο αδελφός της Μισέλ Ομπάμα, κουνιάδος του προέδρου Κρεγκ Ρόμπινσον.