Lolitopages

Friday, November 6, 2009

Ένα δισ. δολάρια ξόδεψαν φέτος οι Αμερικανοί για εικονικά αγαθά

Το 2009 θα μείνει στη μνήμη ως το έτος κατά το οποίο η αγορά εικονικών αγαθών άρχισε πραγματικά να ζεσταίνεται, εκτιμούν σε έκθεσή τους δύο αναλυτές: Οι Αμερικανοί θα ξοδέψουν φέτος ένα δισεκατομμύριο πραγματικά δολάρια για να αγοράσουν πόντους, εικονικά δώρα, όπλα και άλλα αγαθά που υπάρχουν μόνο ως δεδομένα σε online υπηρεσίες και παιχνίδια.

Η συνολική δαπάνη για το 2009 παρουσιάζει αύξηση κατά 100% σε σχέση με πέρυσι και αναμένεται να έχει διπλασιαστεί ξανά μέχρι τα τέλη του 2008, εκτιμούν οι δύο αναλυτές της αγοράς βιντεοπαιχνιδιών.

Ο Τζάστιν Σμιθ και ο Τσαρλς Χάντσον εξηγούν ότι η άνοδος οφείλεται στην αυξημένη δημοτικότητα των διαδικτυκών παιχνιδιών και των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης.

Σε οnline παιχνίδια όπως το World of Warcraft, αναφέρει το BBC, όλο και περισσότεροι παίκτες αγοράζουν με πραγματικό χρήμα εικονικά όπλα και εφόδια, ενώ στο αγροτικό παιχνίδι Farmville του Facebook οι χρήστες αγοράζουν προσθήκες για τις φάρμες τους.

Αλλα online παιχνίδια και εικονικοί κόσμοι, κυρίως στην Ασία, εφαρμόζουν το μοντέλο των «μικροπληρωμών» αντί για μηνιαίες συνδρομές.

Οι δαπάνες έχουν αρχίσει να αυξάνονται και για τις αγορές εικονικών προϊόντων σε κινητά τηλέφωνα όπως ο iPhone, εκτιμά η έκθεση, με τίτλο Inside Virtual Goods.

«Αν και τα εικονικά αγαθά αυξάνουν τα έσοδα στην Ασία και την Ευρώπη εδώ και χρόνια, το 2009 θα μείνει στη μνήμη ως το έτος κατά το οποίο οι επιχειρήσεις που βασίζονται σε εικονικά αγαθά άρχισαν να κλιμακώνονται στις ΗΠΑ» γράφουν οι δύο αναλυτές.

Σε μια σχετική εξέλιξη, το Facebook ανανέωσε το κατάστημα εικονικών δώρων της υπηρεσίας του. Ο εμπλουτισμένος κατάλογος περιλαμβάνει όχι μόνο εικονικές τούρτες και ποτά αλλά και τραγούδια.