Lolitopages

Saturday, September 6, 2008

Χειροποίητο σπίτι με 2.000 ευρώ

Φτιαγμένο από μείγμα πηλού με άμμο και άχυρο και λίγο μαλλί από πρόβατα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ζωή Λιάκα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

▅ Ο Κώστας Κοντομάνος   (αριστερά) και ο Στέλιος  Γκαγκάρας έξω από το οικολογικό τους σπίτι, που  τους κόστισε μόλις 2.000  ευρώ
«Αν το σπίτι γκρεμιστεί μόνο η σκεπή θα μείνει για να θυμίζει την παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση». Δεν είναι όμως το μοναδικό πλεονέκτημα που βρίσκει ο Κώστας Κοντομάνος στα «γήινα σπίτια». Μαζί με τον φίλο του Στέλιο Γκαγκάρα έμαθαν την τεχνική δόμησης cob- των γήινων σπιτιών όπως τα χαρακτηρίζουν- και έφτιαξαν το εξοχικό τους χρησιμοποιώντας υλικά που βρήκαν στο περιβάλλον.
O Κώστας Κοντομάνος, οικονομολόγος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τις ελεύθερες ώρες του ασχολιόταν με τις βιοκαλλιέργειες, «χωρίς μεγάλη επιτυχία» όπως λέει. Ψάχνοντας στο Ιnternet με τον Στέλιο Γκαγκάρα έπεσαν σε κάτι που τους κέντρισε το ενδιαφέρον. «Βρήκαμε μια πολύ παλιά τεχνική δόμησης σπιτιών, η οποία άρχισε να επανέρχεται δυναμικά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στην Αγγλία», εξηγεί ο κ. Κοντομάνος. «Η ονομασία της είναι cob, (σβώλος- φραντζόλα) και τα υλικά που χρησιμοποιούνται προέρχονται από την ίδια τη γη. Αυτό σημαίνει μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος».

Η βασική ύλη για να γίνει μια κατασκευή με αυτή τη μέθοδο είναι ο πηλός αναμεμειγμένος με άμμο και άχυρο «και λίγο μαλλί από πρόβατα», προσθέτει ο κ. Κοντομάνος. «Αναμιγνύουμε τα υλικά με νερό και πλάθουμε ώστε να γίνει μια σχετικά ομοιόμορφη μάζα», περιγράφει. «Στη συνέχεια κόβουμε σε “φραντζόλες” (cob), που στη συνέχεια τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη. Η κατασκευή μπορεί να στηριχθεί σε ξύλα διαμορφώνοντας έτσι μονολιθικές κατασκευές με μεγάλη σταθερότητα. Δεν μπορούμε να χτίσουμε μονομιάς, αλλά στρώμα στρώμα, έως δεκαπέντε εκατοστά την ημέρα. Ακολουθεί σοβάτισμα με ασβέστη που εξασφαλίζει και τη στεγανότητα στην κατασκευή».

Οι δύο Λαρισαίοι ταξίδεψαν μέχρι την Αγγλία, βρήκαν τους τεχνίτες από τους οποίους διδάχθηκαν, μελέτησαν βιβλία και έφτιαξαν μια «εξ αδιαιρέτου» εξοχική κατοικία. Ήταν η πρώτη τους απόπειρα και όπως λέει ο Κώστας Κοντομάνος τους πήρε αρκετό χρόνο: «Χρειάστηκαν πέντε μήνες προσωπικής εργασίας για να χτίσουμε στον Νέσσωνα Λάρισας ένα σπίτι 17 τ.μ. κυριολεκτικά με τα χέρια μας και ξοδεύοντας μόνο 2.000 ευρώ. Όμως δεν περιοριστήκαμε σε αυτά τα 17 τ.μ. Στην αυλή μας έχουμε ήδη δοκιμάσει και άλλους τρόπους δόμησης με φυσικά υλικά, χτίζοντας έναν τοίχο, καθώς και μια υπαίθρια μπανιέρα».

Οργανώνουν σεμινάρια
Πλέον οι δύο νέοι από τη Λάρισα οργανώνουν σεμινάρια και διδάσκουν την τεχνική σε όσους θα ήθελαν να αποκτήσουν ένα σπίτι όπως το δικό τους. Όπως λένε, το ενδιαφέρον όσων αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους δόμησης έχει μεγαλώσει. Άλλωστε τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και ο Στέλιος Γκαγκάρας τα απαριθμεί: «Ένα τέτοιο σπίτι είναι ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Είναι χτισμένο με υλικά που προέρχονται από τη φύση και για τον λόγο αυτό λέμε ότι το κομπ είναι τεχνική φυσικής δόμησης και όχι “πράσινης”, αφού στη δεύτερη περίπτωση χρησιμοποιούνται συμβατικές κατασκευαστικές μέθοδοι. Εμείς έχουμε τοποθετήσει φωτοβολταϊκά για την εξασφάλιση της απαραίτητης ενέργειας, αλλά χρειαζόμαστε το 40% της ενέργειας που θα απαιτούσε ένα συμβατικό σπίτι. Και βέβαια, η ικανοποίηση για μας είναι ότι έχουμε ένα σπίτι φτιαγμένο από τα χέρια μας».

Η εξοχική κατοικία στον Νέσσωνα της Λάρισας σε λίγο καιρό δεν θα είναι η μοναδική. «Έχουμε πια αρκετές προσφορές για να χτίσουμε σπίτια. Κάναμε κάποια σεμινάρια από τα οποία ξεκίνησαν κι άλλοι τεχνίτες. Εμείς θα αναλάβουμε περιπτώσεις που μας αρέσουν περισσότερο», λέει ο Στέλιος Γκαγκάρας.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ
Οι δύο Λαρισαίοι πήγαν στην Αγγλία, βρήκαν τεχνίτες από τους οποίους διδάχθηκαν, μελέτησαν βιβλία και έφτιαξαν την εξοχική κατοικία

Ο πηλός τούς δυσκόλεψε στην άδεια

«ΠΗΛΟ, που είναι η βασική ύλη για να φτιάξει κανείς ένα σπίτι με τη μέθοδο του κομπ, μπορεί να βρει εύκολα. Το πρόβλημα είναι ότι ο πηλός δεν είναι πιστοποιημένο υλικό για να μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια. Έτσι, η άδεια εξασφαλίζεται εφόσον χτισθεί σκελετός με συμβατικά υλικά και ο πηλός- το χώμα χρησιμοποιηθεί ως μέσο πλήρωσης της τοιχοποιίας», λέει ο Κώστας Κοντομάνος.

Για το εξοχικό σπίτι στο Νέσσωνα η θεμελίωση έγινε με πέτρα, ενώ στη συνέχεια οι δύο συνιδιοκτήτες αναζήτησαν οικοδομικά υλικά που είχαν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν. «Βρήκαμε πόρτες και παράθυρα από παλιές οικοδομές και κατεδαφίσεις, εξασφαλίσαμε πλακάκια και είδη υγιεινής από την έκθεση εταιρείας με ανάλογα είδη και έτσι το κόστος περιορίσθηκε σημαντικά», λέει.