Lolitopages

Monday, September 8, 2008

ΙΑΠΩΝΙΑ - Ελέφαντες με... μάστερ στα μαθηματικά

Ασιατικός ελέφαντας.  Έχει κλίση  στην αριθμητική,  έδειξε έρευνα
Ο ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ φημίζεται για τη μνήμη του, όμως ο ασιατικός αποδεικνύεται πως έχει ιδιαίτερη κλίση και στα μαθηματικά. Κάτω από ελεγχόμενες πειραματικές συνθήκες, ένας ελέφαντας στον ζωολογικό κήπο Ουένο του Τόκιο κατάφερε να κάνει προσθέσεις και να βγάζει το αποτέλεσμα σωστά 87 φορές στις 100.

Τις ικανότητες του ασιατικού ελέφαντα στην πρόσθεση ανακάλυψε η Ναόκο Ιρίε, ειδική στη συμπεριφορά των ζώων. Στα τεστ που έκανε, έριξε σ΄ έναν κουβά τρία μήλα και πέντε σ΄ έναν δεύτερο, δίπλα στον πρώτο. Πρόσθεσε από δύο μήλα σε κάθε κουβά, έτσι ο πρώτος είχε πέντε και ο δεύτερος επτά. Μη μπορώντας να δει μέσα στους κουβάδες ούτε να τους ελέγξει με την προβοσκίδα, ένας θηλυκός ασιατικός ελέφαντας, επέλεξε τον κουβά με τα περισσότερα μήλα, έχοντας προφανώς μετρήσει τα φρούτα που έριχνε η Ναόκο Ιρίε στον καθένα τους.

Πολλά ζώα έχουν δείξει ότι διαθέτουν βασικές ικανότητες υπολογισμού, όμως τα περισσότερα δεν τα καταφέρνουν όταν οι αριθμοί γίνονται μεγαλύτεροι από τρία. Όμως οι ελέφαντες που υποβλήθηκαν στα τεστ αριθμητικής με τα φρούτα ήταν τόσο καλοί στο να διακρίνουν τη διαφορά ανάμεσα στο πέντε και το έξι όσο και να εντοπίζουν ότι το πέντε είναι μεγαλύτερο από το ένα, δήλωσε η Ιρίε.