Lolitopages

Thursday, September 11, 2008

Ο γυμνός πλανήτης Γη στο Διαδίκτυο - Η ανατομία του πλανήτη μας αποκαλύπτεται με τον πρώτο παγκόσμιο γεωλογικό χάρτη στο Ίντερνετ


Γεωλόγοι και μηχανικοί λογισμικού από 79 χώρες συνεργάζονται εδώ και ένα χρόνο για στο πρόγραμμα «OneGeology»
Πώς θα έμοιαζε η Γη αν έμενε γυμνή από τη βλάστηση, το χώμα, το νερό και τις ανθρώπινες κατασκευές; Η ανατομία του πλανήτη αποκαλύπτεται τώρα χάρη στον πρώτο παγκόσμιο γεωλογικό χάρτη, μέρος του οποίου έγινε διαθέσιμο στο Διαδίκτυο.

Μέχρι σήμερα, σε πολλές χώρες η εικόνα για το υπέδαφος ήταν απαρχαιωμένη, ελλιπής ή απλώς ανύπαρκτη.

Γεωλόγοι και μηχανικοί λογισμικού από 79 χώρες συνεργάζονται εδώ και ένα χρόνο για στο πρόγραμμα «OneGeology» (Μια Γεωλογία), το οποίο χαρτογραφεί τα πετρώματα της Γης όπως το Google χαρτογραφεί την επιφάνεια.

Το OneGeology, που συντονίστηκε από τον επικεφαλής της Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, Ίαν Τζάκσον, συγκεντρώνει και συνδυάζει τοπογραφικές μετρήσεις από επιμέρους εθνικές βάσεις δεδομένων. Σε πολλές περιπτώσεις τα δεδομένα είναι αποθηκευμένες σε διαφορετικές, ασύμβατες μορφές σε κάθε χώρα και πρέπει επομένως να μετατραπούν σε ένα νέο κοινό φορμά, τη γλώσσα GeoSciML.

Ο τελικός χάρτης αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την καλύτερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων (νερό, πετρέλαιο, ορυκτά), αλλά και για την έγκαιρη αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Το OneGeology έχει την υποστήριξη της UNESCO και ακόμα έξι διεθνών οργανισμών και αποτελεί το βασικό πρόγραμμα για το Διεθνές Έτος του Πλανήτη Γη 2008 που θεσμοθέτησαν τα Ηνωμένα Έθνη.