Lolitopages

Monday, September 8, 2008

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ iΡΗΟΝΕ

Ποιο είναι άραγε το «κορίτσι του iΡhone»; Εφημερίδες και κανάλια στην Κίνα και χρήστες του Ίντερνετ προσπαθούν να το ανακαλύψουν- μάταια ώς τώρα.

Μπορεί κάλλιστα να πρόκειται για διαφημιστικό τέχνασμα της Αpple, αφού το νέο κινητό τηλέφωνό της διαφημίζεται ανέξοδα σ΄ όλο τον κόσμο από Μέσα Ενημέρωσης που καταπιάνονται με το θέμα του «κοριτσιού του iΡhone». Πρόκειται για μια νεαρή Κινέζα εργάτρια στο Γκουανγκντόνγκ, η οποία έγινε διάσημη σ΄ όλο τον κόσμο όταν το χαμόγελό της βρέθηκε αποτυπωμένο σε μια φωτογραφία στο καινούριο iΡhone ενός Άγγλου. Εδώ και εβδομάδες, μπλόγκερ στη Δύση και την Ανατολή προσπαθούν να ανακαλύψουν την ταυτότητά της. Χρήστες του Ίντερνετ δηλώνουν ερωτευμένοι μαζί της, τα κινεζικά Μέσα Ενημέρωσης είναι υπερήφανα για τη συμπατριώτισσά τους και κάνουν λόγο για την «πιο αγαπημένη εργάτρια», για μια «πρέσβειρα του θετικού πνεύματος» της χώρας. Όμως όλη αυτή η διασημότητα μπορεί και να μην της βγήκε σε καλό. Ένας ανώνυμος μπλόγκερ, που θα μπορούσε να είναι και συνάδελφός της, γράφει πως το καημένο το κορίτσι «έχει ήδη απολυθεί».

Πώς όμως η φωτογραφία μιας Κινέζας εργάτριας κατέληξε σ΄ ένα κινητό τηλέφωνο στην Αγγλία; Τον περασμένο μήνα, ο εν λόγω Άγγλος εξεπλάγη όταν ανακάλυψε το χαμογελαστό πρόσωπο μιας νεαρής Ασιάτισσας στο iΡhone που είχε μόλις αγοράσει. «Δεν ξέρω αν είναι φυσιολογικό», έγραψε στο φόρουμ της Αpple, το ΜacRumors. com, «όμως όταν ενεργοποίησα το τηλέφωνό μου εμφανίστηκε στην οθόνη ένα κορίτσι... Συνέβη σε κανέναν άλλον;». Οι φωτογραφίες (στη συνέχεια ο Μαρκ βρήκε άλλες δύο παρόμοιες) προκάλεσαν «ανθρωποκυνηγητό». Το εργοστάσιο μέσα στο οποίο βρίσκεται το κορίτσι εντοπίστηκε γρήγορα: πρόκειται γι΄ αυτό που άνοιξε στην πόλη Σενζέν η εταιρεία Foxconn της Ταϊβάν, η οποία είναι προμηθευτής της Αpple.

Κινεζικές εφημερίδες έστειλαν δημοσιογράφους στη Σενζέν για να ανακαλύψουν ποιο είναι το «κορίτσι του iΡhone» και τι ακριβώς συνέβη. Άραγε απολύθηκε πράγματι; Ο διευθυντής της Foxconn, Έντμουντ Ντινγκ, δεν έβγαινε στο τηλέφωνο, όμως ο εκπρόσωπός της δήλωσε πως «όχι, η εργάτρια δεν απολύθηκε» και επέμεινε πως δεν πρόκειται για διαφημιστικό τέχνασμα. Πώς όμως κατέληξαν οι φωτογραφίες στο κινητό του Άγγλου; «Πιθανόν», είναι η διπλωματική απάντηση του εκπροσώπου, «η εργάτρια δοκίμασε τη συσκευή και ξέχασε στη συνέχεια να σβήσει τις φωτογραφίες... Μικρά λάθη είναι αναπόφευκτα. Το συγκεκριμένο, θα το χαρακτήριζα ωραίο λάθος». Πρόσθεσε πως η περί ου ο λόγος εργάτρια είναι «πολύ ταραγμένη» από τότε που το πρόσωπό της εμφανίσθηκε σε ιστοσελίδες και φωτογραφίες και πως η Foxconn δεν θα αποκαλύψει την ταυτότητά της.

Είναι όμως έτσι; Παρ΄ ότι στήθηκαν με τις ώρες μπροστά στο εργοστάσιο, οι δημοσιογράφοι δεν κατάφεραν να εντοπίσουν την εργάτρια. Όμως επιμένουν. Στο τέλος του περασμένου μήνα, στο κινεζικό Google είχαν καταγραφεί περισσότερες από 20 εκατομμύρια έρευνες για το «iΡhone girl».