Lolitopages

Thursday, September 11, 2008

Θα αποτύχει το πείραμα του CERN, πιστεύει ο Χόουκινγκ

Ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας ο επιταχυντής

Εύη Ελευθεριάδου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008
Τελευταία ενημέρωση: 09/09/2008 14:39
Web-Only

«Ο επιταχυντής θα μας πει πολλά για την δομή του σύμπαντος», λέει ο Στίβεν Χόουκινγκ.
Στοίχημα πως θα αποτύχει το μεγαλόπνοο πείραμα του CERN που ξεκινά αύριο, έβαλε ο Στίβεν Χόουκινγκ, αποκαλώντας τη λειτουργία του επιταχυντή «ζωτικής σημασίας» για το μέλλον του ανθρώπου.

Ο Bρετανός φυσικός πιστεύει ότι ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC), ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, δεν θα βρει το μποζόνιο του Χιγκς, το οποίο αποκαλείται και «σωματίδιο του Θεού».

Ο LHC, ο μεγαλύτερος επιταχυντής σωματιδίων στον κόσμο, «θα τετραπλασιάσει την ενέργεια με την οποία μπορούμε να μελετήσουμε τις αλληλεπιδράσεις των σωματιδίων. Απ' όσα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, αυτό πρέπει να είναι αρκετό για να ανακαλυφθεί το σωματίδιο του Χιγκς, το σωματίδιο που δίνει τη μάζα σε όλα τα άλλα σωματίδια», τόνισε ο διάσημος επιστήμονας μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

«Πιστεύω όμως, πως θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον να μην βρούμε το Χιγκς. Αυτό θα έδειχνε πως κάτι δεν πάει καλά και πως πρέπει να επανεξετάσουμε τη σκέψη μας. Στοιχημάτισα 100 λίρες πως δεν θα βρούμε το Χιγκς».

Ο επιταχυντής θα μπορέσει να αναδημιουργήσει τις συνθήκες που επικρατούσαν αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν πριν από περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο εντοπισμός του πολυπόθητου μποζόνιου θα επιβεβαίωνε το καθιερωμένο μοντέλο της σωματιδιακής φυσικής του Χιγκς, ενώ η απουσία του θα προκαλούσε αναστάτωση στους θεωρητικούς φυσικούς.

Αλλά αν δεν βρεθεί το Χιγκς, δε σημαίνει πως το πείραμα θα αποτύχει, λέει ο επιστήμονας. «Αυτό που θα βρει ή δεν θα βρει ο LHC θα μας πει πολλά για τη δομή του σύμπαντος. «Ο LHC, όπως και το διαστημικό πρόγραμμα, έχουν ζωτική σημασία αν η ανθρώπινη φυλή δεν θέλει να πάθει ασφυξία και τελικά να εξαφανιστεί. Και τα δύο κοστίζουν λιγότερο από 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος του πλανήτη».