Lolitopages

Thursday, September 11, 2008

CERN - Πετυχημένο ξεκίνημα για το «πείραμα του αιώνα» - Χιλιάδες επιστήμονες συγκεντρώθηκαν στο CERN


Χιλιάδες επιστήμονες βρέθηκαν στο κέντρο επιχειρήσεων του CERN σήμερα το πρωί για να παρακολουθήσουν την έναρξη του πειράματος.

Ξεκίνησε με επιτυχία σήμερα το πρωί ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα στην επιστημονική ιστορία. Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων μπήκε σε λειτουργία στα γαλλο-ελβετικά σύνορα.

Χιλιάδες επιστήμονες βρέθηκαν στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής Σωματιδίων (CERN) για να παρακολουθήσουν την πρώτη πυροδότηση μιας δέσμης πρωτονίων σε όλο το μήκος της υπόγειας εγκατάστασης.

Η πρώτη δουλειά του επιταχυντή είναι να στείλει μία δέσμη σωματιδίων προς μια κατεύθυνση γύρω από την περίμετρό του, μήκους 27 χλμ. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, όλα πήγαν όπως έπρεπε στην πρώτη δοκιμή. Επόμενο βήμα είναι να στείλουν την δέσμη προς την αντίθετη κατεύθυνση. Στη συνέχεια, δύο δέσμες θα φύγουν προς τις αντίθετες κατευθύνσεις για να συγκρουστούν μεταξύ τους.

Το πείραμα μεταδίδεται απευθείας στο Ίντερνετ στη διεύθυνση: http://webcast.cern.ch/index.html. Λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας από όλο τον κόσμο, η πρόσβαση από το πρωί είναι πολύ δύσκολη και οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας συνιστούν στους επισκέπτες να ξαναδοκιμάσουν αργότερα.

Στόχος του πειράματος είναι να αναπαράγει τις συνθήκες που επικράτησαν αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν. Μέσα στο τούνελ, δύο παράλληλες δέσμες πρωτονίων θα συγκρούονται μετωπικά κινούμενες σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός.

Ο χείμαρρος δεδομένων που θα παράγει ασταμάτητα ο επιταχυντής τα επόμενα χρόνια θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως το κατά πόσο υπάρχουν «κρυφές» διαστάσεις και ποια είναι η φύση της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας.