Lolitopages

Sunday, September 14, 2008

κινητά μπαίνουν στο αθόρυβο μέσα στα αστικά λεωφορεία

ΑΥΣΤΡΙΑ

Ήσυχες μεταφορές. Στην πόλη Γκρατς της Αυστρίας τα κινητά μπαίνουν στο αθόρυβο μέσα στα αστικά λεωφο- ρεία

Ήσυχες μεταφορές. Στην πόλη Γκρατς της Αυστρίας τα κινητά μπαίνουν στο αθόρυβο μέσα στα αστικά λεωφορεία

Ποτέ δεν υπήρχαν περισσότερες συνδέσεις επικοινωνίας από σήμερα. Στην εποχή της αυτοκρατορίας του κινητού τηλεφώνου, όμως, δημιουργούνται ορισμένες ήσυχες γωνιές, όπου δεν επιτρέπεται πλέον η χρήση της μικρής συσκευής. Στην πόλη Γκρατς της Αυστρίας, τη δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας, άρχισε αυτήν την εβδομάδα η εφαρμογή ενός νέου μέτρου για περισσότερο ήσυχες μεταφορές- ενθαρρύνονται οι πολίτες που χρησιμοποιούν τα αστικά λεωφορεία και τα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς να προγραμματίζουν τα κινητά τους τηλέφωνα στο αθόρυβο. Αυτό ήταν αρκετό για να αρχίσει η δημόσια συζήτηση.

Από τη μια οι υπερασπιστές της χρήσης του κινητού κάνουν λόγο για καταπάτηση του δικαιώματος του ελεύθερου λόγου ενώ, από την άλλη, εκείνοι που βαρέθηκαν τα ενοχλητικά ρινγκτόουνς και τις αδιάκοπες συζητήσεις με τα κινητά, τονίζουν πως σπάνια χρησιμοποιείται το κινητό στις μεταφορές για σοβαρούς λόγους. «Γνωρίζω ότι προσέβαλα τη θεά των κινητών», επισήμανε ο δήμαρχος της Γκρατς, Ζίγκφριντ Ναγκλ. «Όμως οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν έχουν το δικαίωμα να ενοχλούν με το κινητό τους συνέχεια τους άλλους. Δεν είναι υγιές να μη βρίσκεις πουθενά ησυχία».

Η απαγόρευση στην Αυστρία αντανακλά τις ανησυχίες των πολιτών για ζητήματα υγείας, αλλά και την αντίδρασή τους στην κατάχρηση των κινητών.

Ήδη, η εταιρεία SΝCF των γαλλικών σιδηροδρόμων έχει δημιουργήσει ζώνες όπου δεν επιτρέπεται η χρήση των κινητών. Το ίδιο συμβαίνει στη Δανία, τη Γερμανία, αλλά και τη Φινλανδία.