Lolitopages

Sunday, May 3, 2009

Η κρίση... κροίσους δεν κοιτά (καταραμένη φτώχια)


Ο ανταγωνισμός μεταξύ της Τσέλσι και της Αρσεναλ στο αγγλικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα θα συνεχιστεί βέβαια, αλλά σε χαμηλότερο βεληνεκές αφού ο ιδιοκτήτης της πρώτης κ. Ρομάν Αμπράμοβιτς (αριστερά) και ο μεγαλομέτοχος της δεύτερης κ. Αλισερ Ουσμάνοφ (κέντρο) έχασαν το 40% και το 75% (!) των περιουσιών τους αντίστοιχα. Οσο για τον Λακσμί Μιτάλ (δεξιά), μπορεί η κρίση να του στοίχισε το 60% της περιουσίας του, αλλά τουλάχιστον έχει δύο λόγους για να παρηγορηθεί: Αφενός διότι παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βρετανία και αφετέρου διότι του απομένουν ακόμη 12 δισ. ευρώ για να... «περάσει»

Η κρίση τουλάχιστον δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ πλουσίων και φτωχών! Και αν ακόμη οι ανά τον κόσμο μεγιστάνες φαίνεται να είναι- και ασφαλώς είναι- σε καλύτερη μοίρα από εκείνους που εργάζονται για λίγα ευρώ την ημέρα, η... παρηγοριά για τους φτωχοδιαβόλους του πλανήτη είναι ότι ακόμη και οι δισεκατομμυριούχοι πλήττονται από την παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει η εφετινή λίστα των πλουσίων που δημοσίευσαν οι «Sunday Τimes», σύμφωνα με την οποία οι χίλιοι πλουσιότεροι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία είδαν τις περιουσίες τους να συρρικνώνονται κατά το ένα τρίτο σε σχέση με την περασμένη χρονιά, ενώ οι δισεκατομμυριούχοι στη χώρα είναι πλέον 43 από 75 το 2008. Μόλις τρεις μεταξύ αυτών κατάφεραν να πάνε «κόντρα στο ρεύμα» της οικονομικής περιδίνησης αυξάνοντας τις περιουσίες τους, ενώ οι «χαμένοι» της περυσινής χρονιάς απώλεσαν συνολικά περί τα 102 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ο ινδός μεγιστάνας του χάλυβα Λακσμί Μιτάλ, παρά το ότι συνεχίζει να οδηγεί την κούρσα των πλουσίων της Βρετανίας, εν τούτοις είδε τη περιουσία του να μειώνεται σχεδόν κατά 60% σε σχέση με το 2008, φθάνοντας στα 11,9 δισ. ευρώ. Σε πτωτική τροχιά και ο δεύτερος Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος έχασε περί τα 5,2 δισ. ευρώ. Ο ρώσος ιδιοκτήτης της Τσέλσι θα περιοριστεί αυτή τη χρονιά σε μια περιουσία η οποία θα αγγίζει μόλις τα 7,7 δισ. ευρώ.

Ακόμη και αυτός όμως μπορεί να επιχαίρει βλέποντας τον συμπατριώτη του και μεγαλομέτοχο της Αρσεναλ Αλισερ Ουσμάνοφ να χάνει σχεδόν το 75% της περιουσίας του, η οποία πλέον δεν ξεπερνά τα 1,6 δισ. ευρώ.

Στη λίστα με τους πλέον χαμένους της χρονιάς συμπεριλαμβάνεται ο μεγαλομέτοχος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεταλλευμάτων στον κόσμο, ο Βλαντίμιρ Κιμ που «κατακρημνίστηκε» από τα 3,2 δισ. ευρώ το 2008 στα 603 εκατ. ευρώ αυτή τη χρονιά. Ιλιγγιώδεις οι απώλειες και για έναν από τους πλουσιότερους πλοιοκτήτες στον κόσμο, τον Τζον Φρέντρικσεν, ο οποίος απώλεσε σχεδόν το ήμισυ της περιουσίας του, που δεν ξεπερνά αυτή τη στιγμή τα 2,7 δισ. ευρώ.

Ο νορβηγός πλοιοκτήτης αλλά και σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος του λονδρέζικου Σίτι είδαν την περασμένη εβδομάδα τις συρρικνούμενες περιουσίες τους να γίνονται «στόχος» της νέας φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης του Γκόρντον Μπράουν η οποία, ελλείψει πόρων για την κάλυψη της δημοσιονομικής «μαύρης τρύπας», προχώρησε στην αύξηση του φορολογικού συντελεστή. Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Αλιστερ Ντάρλινγκ ανακοίνωσε ότι το 1% των πλουσιότερων βρετανών πολιτών θα κληθούν να εισφέρουν το 50% από 40% που ίσχυε ως σήμερα των εισοδημάτων τους στο δημόσιο ταμείο, το οποίο βρίσκεται μπροστά σε ένα δυσθεώρητο έλλειμμα.

Υπάρχουν ωστόσο και αυτοί που μόνο από μακριά βλέπουν το τσουνάμι της παγκόσμιας κρίσης, τα κύματα της οποίας όχι μόνο δεν τους έχουν συμπαρασύρει, αλλά φαίνεται μάλιστα να τους σηκώνουν στον «αφρό» του επιχειρηματικού κόσμου της Βρετανίας. Πρώτος μεταξύ αυτών ο Δούκας του Σάδερλαντ, ενώ τη λίστα με τους πλέον κερδισμένους της περασμένης χρονιάς συμπληρώνουν κατά κύριο λόγο επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του εμπορίου όπως ο σερ Κεν Μόρισον. Ο 77χρονος επιχειρηματίας είναι ιδιοκτήτης αλυσίδας σουπερμάρκετ και κατάφερε να πολλαπλασιάσει τα καταστήματα αλλά και τα κέρδη του, υιοθετώντας μια επιθετική πολιτική προσφορών.

Η τουριστική κίνηση, η οποία συνεχίζει ακόμη και σε χαλεπούς καιρούς να τροφοδοτεί τη βρετανική οικονομία, αλλά και η διαφορά μεταξύ στερλίνας και ευρώ έδρασαν ευεργετικά για τους ιδιοκτήτες πολυκαταστημάτων και αλυσίδων ένδυσης. Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ακόμη εγκαταλείψει εντελώς την παλιά τους συνήθεια να «πετάγονται» για ψώνια στο Λονδίνο και έτσι ο Λόρενς Στρολ, αλλά και ο 76χρονος Μοχάμεντ αλ Φαγέντ , ιδιοκτήτης του πολυκαταστήματος Χάροντς, έγιναν πλουσιότεροι κατά πολλά εκατ. στερλίνες. Το ίδιο δεν ίσχυσε για κάποιες διάσημες βρετανίδες κυρίες όπως η συγγραφέας του Χάρι Πότερ Τζ. Κ.Ρόουλινγκκαι η ηθοποιός Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς.