Lolitopages

Friday, May 8, 2009

Αν ποτέ κάποιος κλέφτης σας αναγκάσει να κάνετε ανάληψη από ένα ATM μηχάνημα,

μπορείτε να ειδοποιήσετε την αστυνομία εισάγοντας τον αριθμό PIN
αντίστροφα. Για παράδειγμα αν ο αριθμός pin είναι 1234 θα πρέπει να εισάγετε 4321. Το ΑΤΜ αναγνωρίζει ότι ο αριθμός PIN είναι αντίστροφος από την κάρτα που τοποθετήσατε στο μηχάνημα. Το μηχάνημα θα σας δώσει τα χρήματα που ζητήσατε, αλλά εν αγνοία του ληστή, ειδοποιείτε την αστυνομία.

Αυτή η πληροφορία πρόσφατα αναμεταδόθηκε στην τηλεόραση και αποδείχθηκε πως χρησιμοποιείται σπάνια γιατί ο κόσμος δεν γνωρίζει την ύπαρξη αυτής της λειτουργίας.

Ο αμερικανός Joseph Zingher πράγματι εφήυρε αυτήν την ιδέα απο το 1994. Σύμφωνα με το hoax-slayer.com προσπάθησε να πουλήσει αυτήν την ιδέα σε τράπεζες, οι οποίες όμως έδειξαν στάση αδιαφορίας. Το 2004 η πολιτεία του Ιλλινόις πέρασε νομοθεσία ωστε οι τράπεζες να μπορούν να βάλουν αυτήν την εφαρμογή στα ATM τους, αλλά αφού δεν ήταν υποχρεωμένες, οι τράπεζες δεν ακολούθησαν αυτήν την οδηγία.

Πάντως, η τεχνολογία είναι εφικτή, και μοιάζει αρκετά χρήσιμη, τονίζει ο δικτυακός τόπος που ειδικεύεται στην αποκάλυψη κάθε φάρσας που διαδίδεται μέσω email. Θα έκανε τα ATM αρκετά πιο ασφαλή, και κυρίως, θα αποθάρυννε τους επίδοξους ληστές απο τέτοιες παράνομες ενέργειες.

Σύμφωνα με το CNN Money πρόκειται για μία ιδέα που αξίζει να γελοιοποιηθεί. Ο Joseph Zingher παρουσιάζεται στο άρθρο τους ως ένας παράξενος τύπος, που έφτασε στην χρεωκοπία προσπαθώντας να πουλήσει μία ιδέα που μοιάζει τόσο …ηλίθια όσο και τα άλλα δύο παραδείγματα που αναφέρονται στο άρθρο, τα ρούχα που έχουν ραμμένα απο μέσα τις τσέπες (άλλη μια ιδέα που οδήγησε τον κάτοχό της σε χρεωκοπία), και τα παιδικά παπούτσια που μεγαλώνουν μαζί με το παιδί σας.

Επιστρέφοντας πάντως στον hoax-slayer.com/, τονίζετε ότι το email, παρότι δεν περιέχει εντελώς αναληθή στοιχεία (καθώς σύμφωνα με το site η τεχνολογία υπάρχει - αλλά δεν είναι εγκατεστημένη) είναι επικίνδυνο να διαδίδεται, καθώς μπορεί (αν βρεθείτε σε τέτοια κατάσταση) να δυσχεραινετε την θέση σας, καθώς το ΑΤΜ δεν θα βγάλει χρήματα, οπότε μπορεί να εκθέσετε τον εαυτό σας σε μεγαλύτερο κίνδυνο.