Lolitopages

Wednesday, May 6, 2009

Το καλοκαίρι αναχαιτίζει τη «νέα γρίπη»

Ανησυχίες για εξάπλωση της ασθένειας στο χειμωνιάτικο νότιο ημισφαίριο- 1.085 κρούσματα έχουν καταγραφεί ως τώρα.


Ποζάροντας, μεταξύ αστείου και σοβαρού, με ένα τεράστιο γαλάζιο σομπρέρο και «χειρουργική» μάσκα, βελγίδα φοιτήτρια επιστρέφει στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών προερχόμενη από το Μεξικό. Οι έλεγχοι για τη νέα γρίπη εντείνονται σε όλα τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ιδίως για όσους φθάνουν από μεξικανικές πόλεις (RΕUΤΕRS/ ΤΗΙΕRRΥ RΟGΕ)


ΓΕΝΕΥΗ Την ώρα που ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε όλον τον κόσμο έχει ήδη υπερβεί το «ψυχολογικό όριο» των 1.000 ατόμων εντείνονται οι φόβοι για πιθανή εξάπλωση της λεγόμενης «νέας γρίπης» στο νότιο ημισφαίριο τους επόμενους μήνες. Οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση για παγκόσμια επαγρύπνηση εν όψει της χειμερινής περιόδου στην οποία εισέρχονται οι χώρες του Νότου. Και αυτό διότι πολλοί εκτιμούν ότι η αναμενόμενη άνοδος της θερμοκρασίας το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο θα αναχαιτίσει τη νέα γρίπη στις εκεί χώρες. Αντιθέτως οι χειμερινοί μήνες στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Νότιας Αφρικής ή στην Αυστραλία ευνοούν την εξάπλωσή της καθώς τότε οι άνθρωποι συγκεντρώνονται αναγκαστικά για περισσότερο διάστημα σε κλειστούς χώρους όπου εύκολα μπορεί να μεταδοθεί ο ιός.

Ο Τζούλιαν Τανγκ από το Μικροβιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Σιγκαπούρης υπογράμμισε ότι οι σύγχρονες ανέσεις όπως τα κλιματιστικά μπορούν να επιδεινώσουν μία επιδημία. Από την άλλη πλευρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των πληθυσμών του νοτίου ημισφαιρίου έχει αναπτύξει αντισώματα από την έκθεσή του σε άλλους ιούς γρίπης ίσως αποβεί σωτήριο για την προστασία έναντι της νέας γρίπης.

Πάντως, όπως εκτιμά ο αμερικανός επιδημιολόγος Νιλ Κοέν, η νέα γρίπη είναι πιθανό να ακολουθήσει τον συνήθη κύκλο, δηλαδή να περάσει από το νότιο ημισφαίριο όπου υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι ιδανικές για τη μετάδοσή της συνθήκες και εν συνεχεία να επιστρέψει στον Βορρά. «Είτε μεταλλαχθεί είτε όχιο ιός,θα μπορούσε να εμφανιστεί και πάλι το επόμενο φθινόπωρο ή τον χειμώνα» τονίζει, προσθέτοντας τη θετική πλευρά μιας τέτοιας εξέλιξης: ότι θα δοθεί αρκετός χρόνος στους επιστήμονες προκειμένου να παρασκευαστεί εμβόλιο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού.

OΓενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ανακοίνωσε ότι αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν αναφορικά με την επιδημία, τότε δεν πρόκειται να αυξηθεί το επίπεδο συναγερμού από το 5 της σχετικής (εξαβάθμιας) κλίμακας κινδύνου πανδημίας στο ανώτατο επίπεδο 6. Αν και ορισμένοι επιστήμονες εμφανίζονται πιο καθησυχαστικοί, η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Τσαν δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη του ιού ή το αν αυτός μετατραπεί σε πανδημία.

«Το επίπεδο 6 (πανδημία) δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ότι ήρθε το τέλος του κόσμου.Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί αυτό,γιατί σε διαφορετική περίπτωση,όταν ανακοινωθεί το επίπεδο 6,θα προκληθεί ασκόπως πανικός»δήλωσε. Και τόνισε: «Είναι αλήθεια ότι ο αριθμός των κρουσμάτων σε ανθρώπους που δεν έχουν επισκεφθεί το Μεξικό είναι μικρός, αλλά εξαιτίας αυτού δεν έχουμε πλήρη εικόνα τού τι συμβαίνει.Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο ιός μεταλλάσσεται».

Ως αργά χθες είχαν καταγραφεί παγκοσμίως 1.085 βεβαιωμένα κρούσματα και 27 νεκροί, εκ των οποίων 26 στο Μεξικό και ένας στις ΗΠΑ (ένα μωρό από το Μεξικό που μεταφέρθηκε άρρωστο στο Τέξας), όπου έχουν εντοπιστεί και 286 ασθενείς. Στον Καναδά τα κρούσματα ανέρχονται σε 140, στην Ισπανία σε 57, στη Βρετανία σε 27, 2 είναι στη Γαλλία και 1 στην Πορτογαλία.

Και άλλες θερμικές κάμερες στην Ελλάδα
Συσκέψεις για τη νέα γρίπη πραγματοποιήθηκαν χθες στην Αθήνα υπό τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) κ. Π. Ευσταθίου . Στη σύσκεψη συμμετείχαν παράγοντες κρίσιμων υπηρεσιών Υγείας αλλά και εκπρόσωποι του Λιμενικού σώματος, της Πυροσβεστικής και άλλων φορέων. Οπως αναφέρθηκε, συνολικά θα τοποθετηθούν 17 θερμικές κάμερες στις πύλες εισόδου στη χώρα, όπως τα αεροδρόμια της Ρόδου, των Χανίων, του Ηρακλείου, της Κέρκυρας κ.ά. Επίσης δόθηκαν εντολές στους διοικητές των νοσοκομείων Πελοποννήσου, Κρήτης, Αττικής και Στερεάς Ελλάδας και στις αντίστοιχες Επιτροπές Λοιμώξεων, ότι σε περίπτωση που προσέλθει ασθενής με συμπτώματα της νέας γρίπης να γίνει άμεσα διακομιδή σε ένα από τα τρία νοσοκομείο αναφοράς, δηλαδή το Σισμανόγλειο και το «Σωτηρία» στην Αθήνα και το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Αύριο, ο κ. Ευσταθίου θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για να ενημερώσει τους διοικητές των νοσοκομείων Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης και τις αρμόδιες υπηρεσίες.