Lolitopages

Monday, May 25, 2009

super foods Βρόμη η θεραπευτική

Βρόμη η θεραπευτική. Την ξέραμε ως τροφή των αλόγων ή ως το συστατικό του πόριτζ που προσπαθούσαν, σε ξένες ταινίες, να αποφύγουν τα παιδιά στο πρωινό τους. Σήμερα, μας λέει ο Ορέστης Δαβίας, η βρόμη εκτιμάται για τις εξαιρετικές ιδιότητές της και γίνεται συστατικό για δημιουργικά μούσλι

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που προσκομίζει η αρχαιοβοτανική έρευνα, η βρόμη εξημερώθηκε τελευταία από όλα τα δημητριακά, πριν από περίπου πέντε χιλιάδες χρόνια. Στη Γηραιά Ηπειρο μάλιστα η προέλασή της συμβαδίζει σε μεγάλο βαθμό με εκείνη του αλόγου, καθώς φανερώθηκε εξαρχής ότι αποτελεί ιδανική ζωοτροφή. Για τον άνθρωπο και τις διατροφικές του ανάγκες η σημασία της βρόμης παρέμενε πάντως ως πριν από περίπου έναν αιώνα πολύ μικρή, καθώς το ψωμί που παρασκευάζεται από το αλεύρι της δεν φουσκώνει καθόλου.

Εδώ και αρκετό καιρό είναι όμως γνωστές οι εξαιρετικές ηρεμιστικές, επουλωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που διαθέτει η βρόμη, καθώς και πόσο χρήσιμη είναι για τα καχεκτικά παιδιά, τους ηλικιωμένους, όσους αναρρώνουν από κάποια σοβαρή ασθένεια και τους πάσχοντες από πεπτικά προβλήματα. Ο πρώτος που αξιοποίησε τις θεραπευτικές δυνάμεις που κρύβονται στον σπόρο της βρόμης ήταν ο ελβετός γιατρός Maximilian Oskar Bircher-Benner, ο οποίος, αναπτύσσοντας σπουδαία δράση στις αρχές του 20ού αιώνα, έγινε ο προπομπός του σύγχρονου ρεύματος της υγιεινής διατροφής. Ανακατεύοντας νιφάδες βρόμης με τριμμένο μήλο, γάλα και μέλι παρασκεύασε το πρώτο musli της Ιστορίας, για το οποίο διαρκώς διατυμπάνιζε ότι η καθημερινή του κατανάλωση γιατρεύει σιγά σιγά πλήθος παθήσεις του πεπτικού συστήματος.

Τα τελευταία χρόνια, μελετώντας εξονυχιστικά τον σπόρο της βρόμης, η επιστήμη ανακάλυψε ότι είναι πλούσια πηγή της β-γλυκάνης, μιας πολλά υποσχόμενης ουσίας. Ετσι, η τακτική κατανάλωση βρόμης βοηθά στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης, προάγει την ανάπτυξη των ευεργετικών για την υγεία εντερικών βακτηρίων, συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Η β-γλυκάνη της βρόμης είναι υδατοδιαλυτή και γι’ αυτό στην παγκόσμια αγορά κυκλοφορεί με μεγάλη και διαρκώς αυξανόμενη επιτυχία συσκευασμένο «γάλα» βρόμης, το οποίο στην πραγματικότητα είναι το ρόφημα που προκύπτει αν βράσουμε νιφάδες βρόμης σε νερό. Περιέχει ελάχιστα λιπαρά και είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών, του πολύτιμου στην παιδική ηλικία φωσφόρου, σιδήρου, πρωτεΐνης και διατροφικών ινών. Σύμφωνα, πάλι, με τις παραδοχές της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, δυναμώνει το ανοσοποιητικό και προστατεύει από μεταδοτικές ασθένειες, τονώνει τους αδύναμους οργανισμούς και ανακουφίζει τη βαρυστομαχιά. Εχει εξαιρετική γεύση και υφή, που μοιάζει πολύ με εκείνη του αγελαδινού γάλακτος. Εκτός λοιπόν από το να πίνεται σκέτο, μπορεί χωρίς πρόβλημα να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική.

To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στο BHMAgourmet, τεύχος 31, Μάιος 2009.