Lolitopages

Wednesday, May 13, 2009

Η Αστυνομία ήρθε «πρόσωπο με πρόσωπο» με τους βομβιστές, αλλά ούτε τους συνέλαβε ούτε απέφυγε την έκρηξη

Είπαν «εις το επανιδείν» και έφυγαν...

Αστυνομικοί ήλθαν χθες τα ξημερώματα «πρόσωπο με πρόσωπο» με μέλη ένοπλης οργάνωσης που ετοίμαζαν βομβιστική επίθεση στο υποκατάστημα της Εurobank στην Αργυρούπολη. Ωστόσο για άλλη μία φορά οι τελευταίοι κατόρθωσαν να διαφύγουν με χαρακτηριστική ευκολία εκμεταλλευόμενοι τον φόβο και την αδράνεια των ενστόλων. Παρά το ανεπανάληπτο αυτό τετ α τετ με τους ενόπλους, οι αστυνομικοί δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν και την έκρηξη βόμβας που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές. Την περίοδο 1991-1992 στα Σεπόλια και στην οδό Λουίζης Ριανκούρ αστυνομικοί είχαν βρεθεί και τότε πρόσωπο με πρόσωπο με μέλη της 17Ν, όμως και σε εκείνη την περίπτωση οι ένοπλοι κατόρθωσαν να ξεφύγουν από τον κλοιό δεκάδων αστυνομικών... Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ανέφερε χθες μιλώντας στο «Βήμα» ότι «ο “Επαναστατικός Αγώνας” κρύβεται πίσω από την προχθεσινή επίθεση στην Αργυρούπολη.Είναι η έκτη επίθεση της οργάνωσης αυτής τους τελευταίους μήνες και η πρώτη που γίνεται από τη “νέα γενιά τρομοκρατών” εναντίον ελληνικής τράπεζας. Με βάση σειρά στοιχείων των εγκληματολογικών εργαστηρίων εκτιμούμε πλέον ότι στην επιχειρησιακή ομάδα του “Επαναστατικού Αγώνα” συμμετέχουν τουλάχιστον τρία άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, οι οποίοι την περίοδο 2003-2006 προχωρούσαν σε ληστείες τραπεζών και έχουν από τότε εξαφανισθεί από προσώπου γης. Δεν αποκλείουμε να συμμετείχαν και αυτοί στη χθεσινή επίθεση στην Αργυρούπολη,αλλά και ορισμένα ακόμη μέλη. Γι΄ αυτό έχουμε κύριο στόχο να εντοπίσουμε τους συγκεκριμένους υπόπτους».

Τ αυτόχρονα όμως συμπλήρωσε: «Σε αυτό το ανεπανάληπτο τετ α τετ με τους τρομοκράτες χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία να συλλάβουμε τα μέλη της οργάνωσης». Σύμφωνα με τους χειριστές της υπόθεσης, στη χθεσινή επίθεση υπάρχουν τρία σημεία-«κλειδιά».

* Οπως σχεδόν σε όλες τις επιθέσεις του «Επαναστατικού Αγώνα», δεν χρησιμοποιήθηκαν και χθες κλεμμένα οχήματα ή μοτοσικλέτες. Ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούνταν από 10-15 κιλά εκρηκτική ύλη - είναι αυτή που είχε κλαπεί το καλοκαίρι του 2003 από μεταλλείο στο Προσήλιο Φωκίδας. Για άλλη μια φορά ο «Επαναστατικός Αγώνας» προχώρησε σε πειραματισμό με την ενεργοποίηση της βόμβας αυτή τη φορά με ωρολογιακό μηχανισμό.

* Η ΕΛ.ΑΣ. περίμενε ότι ως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου θα σημειωνόταν νέο χτύπημα του «Επαναστατικού Αγώνα», αφού δεν υπήρχε προκήρυξη και για την τελευταία επίθεση της οργάνωσης στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στις 19 Μαρτίου 2009. Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εξέταζαν μάλιστα το ενδεχόμενο η ίδια οργάνωση να κρύβεται πίσω και από την τοποθέτηση μικρής ισχύος εκρηκτικού μηχανισμού στις 11 Απριλίου 2009 στη συμβολή των οδών Λάμπρου Κατσώνη και Αχιλλέως στην Καλλιθέα όπου βρίσκονταν τα γραφεία ξένων τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών και για την οποία επίσης δεν υπήρχε ανάληψη ευθύνης. Μάλιστα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. φοβούνταν τις τελευταίες ημέρες κυρίως επίθεση εναντίον κάποια δημόσιας υπηρεσίας που σχετίζεται με σκανδαλώδεις υποθέσεις- Βατοπαίδιο, Siemens κτλ.-, γι΄ αυτό υπήρχαν έκτακτα μέτρα φρούρησής τους, αλλά και «παγίδες» της ΕΛ.ΑΣ. για την... επ΄ αυτοφώρω σύλληψη των δραστών. «Μας έχει ακόμη προκαλέσει εντύπωση το ότι οι δράστες δεν συνυπολόγισαν πως στο σημείο στήνονται πολλά μπλόκα για τη σύλληψη ατόμων που κάνουν “κόντρες” στη λεωφόρο Βουλιαγμένης,για ποινικούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Αργυρούπολης και των νοτίων προαστίων,αλλά και για λαθρομετανάστες». Οι αστυνομικοί προσέθεταν ακόμη ότι «αν τις επόμενες ημέρες δεν υπάρξει προκήρυξη της οργάνωσης, ελλοχεύει ο κίνδυνος νέας επίθεσης».

* Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στηρίζουν τις έρευνές τους σε ένα πόρισμα των εγκληματολογικών εργαστηρίων που εκδόθηκε προ μερικών εβδομάδων. Σύμφωνα με το πόρισμα αυτό, το γενετικό υλικό που ανιχνεύθηκε σε αντικείμενα που είχαν εγκαταλείψει οι δύο κουκουλοφόροι δράστες, οι οποίοι είχαν αρπάξει το βράδυ της 17ης Απριλίου 2007 στη Γλυφάδα το υποπολυβόλο ΜΡ-5 και τις σφαίρες του 21χρονου ειδικού φρουρού του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ρωμύλου Κεδίκογλου, έχει το ίδιο DΝΑ με γενετικό υλικό που βρέθηκε έπειτα από μια ληστεία που είχε γίνει στην Εθνική Τράπεζα στην οδό Ιπποκράτους τον Ιανουάριο του 2006. Η ληστρική αυτή επίθεση, όπως και άλλες πέντε την περίοδο 2003-2006 είχαν αποδοθεί σε πολυμελή ομάδα αντιεξουσιαστών από τους οποίους οι περισσότεροι έχουν χαθεί από προσώπου γης.

Το χρονικό της (νέας) ταπείνωσης της ΕΛ.ΑΣ.

Ανδρες της ΕΛ.ΑΣ. και πυροτεχνουργοί ερευνούν τα... χαλάσματα του υποκαταστήματος της Εurobank στην Αργυρούπολη μετά τη βομβιστική επίθεση, την οποία η Αστυνομία χρεώνει στον «Επαναστατικό Αγώνα». Νωρίτερα οι αστυνομικοί είχαν έρθει «πρόσωπο με πρόσωπο» με τους βομβιστές, χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να τους συλλάβουν (ΑΠΕ)
Χθες στις 3.30 τα ξημερώματα στη συμβολή της λεωφόρου Βουλιαγμένης με την οδό Γερουλάνου περιπολικό της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής εντόπισε δύο άτομα που φορούσαν μαύρα ρούχα και κράνη έξω από το τετραώροφο κτίριο της Εurobank στο σημείο εκείνο. Στο περιπολικό επέβαιναν τρεις συνοριοφύλακες: δύο άνδρες που προέρχονται από τις Ειδικές Δυνάμεις και μία γυναίκα ηλικίας 23-26 ετών, οι οποίοι θεωρείται ότι έχουν μικρή υπηρεσιακή πείρα.

Οι συνοριοφύλακες πραγματοποιούσαν συνήθη έλεγχο για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών και κινήθηκαν προς το μέρος των υπόπτων για να τους ελέγξουν. Ολοι οι συνοριοφύλακες είχαν τα υπηρεσιακά όπλα στις θήκες τους. Ο ένας από τους δύο υπόπτους τούς απείλησε με όπλο, αφού είχε ήδη επιβιβαστεί σε μοτοσικλέτα με τον συνεργό του. Την ίδια στιγμή στο σημείο εμφανίστηκε και μια άλλη μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν δύο άτομα με κράνη και παρόμοια ρούχα, από τους οποίους ο ένας έβγαλε πιστόλι.

Οι τρεις νεαροί συνοριοφύλακες υποχώρησαν προς το περιπολικό, ανίκανοι να αντιδράσουν. Το εντυπωσιακό είναι ότι παράγοντες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της ΕΛ.ΑΣ. δεν καταλόγιζαν ως αργά χθες το βράδυ ευθύνες στους τρεις συνοριοφύλακες, θεωρώντας «φυσιολογικό»(!) τον αιφνιδιασμό τους και την ανυπαρξία οποιασδήποτε αντίδρασης. Οι συνοριοφύλακες, μετά τη φυγή των ενόπλων, διαπίστωσαν ότι οι δράστες είχαν σπάσει το τζάμι της κεντρικής εισόδου της τράπεζας και είχαν ρίξει στον προθάλαμο έναν μαύρο σάκο. Τέσσερα λεπτά αργότερα έγινε προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και στις 4.05 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη, προκαλώντας εκτεταμένες υλικές ζημιές στις εγκαταστάσεις της τράπεζας καθώς και σε έξι αυτοκίνητα.