Lolitopages

Friday, May 15, 2009

Οι Depeche Μode και το φιάσκο της Μαλακάσας

Την ακαταλληλότητα του Τerra Vibe ως χώρου διοργάνωσης συναυλιών έφερε (ξανά) στην επιφάνεια η ακύρωση της προχθεσινής συναυλίας του βρετανικού συγκροτήματος, με χιλιάδες κόσμο να ταλαιπωρείται προσπαθώντας να αποχωρήσει

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ | Πέμπτη 14 Μαΐου 2009


1. Πανοραμική άποψη του Τerra Vibe. Είναι ακόμη απόγευμα, ωστόσο ο κόσμος έχει αρχίσει να γεμίζει τον συναυλιακό χώρο της Μαλακάσας. 2. Οι φίλοι των Depeche Μode έχουν μόλις πληροφορηθεί την ακύρωση της συναυλίας τους λόγω «ασθενείας» του τραγουδιστή Ντέιβ Γκάαν. Απογοήτευση, διαμαρτυρίες αλλά και προβληματισμός: Και τώρα... πώς φεύγουμε; 3. Οι Depeche Μode παραλαμβάνουν χρυσό δίσκο στα παρασκήνια. Η ώρα είναι περίπου 20.00 και ο Γκάαν (τέταρτος από δεξιά) δείχνει μια χαρά

H ακύρωση μιας συναυλίας εξαιτίας ασθένειας του καλλιτέχνη είναι κάτι που μπορεί να συμβεί και στα καλύτερα σπίτια. Είναι ένα συμβάν που δεν σου επιτρέπει να αντιδράσεις διαφορετικά παρά μόνο να δεχθείς την πραγματικότητα και να κοιτάξεις πώς θα αξιοποιήσεις καλύτερα την έξοδό σου. Κάτι αρκετά εύκολο από τη στιγμή που βρίσκεσαι στο κέντρο της πόλης ή τέλος πάντων κάπου όπου η πρόσβαση στα μέσα μαζικής κυκλοφορίας λειτουργεί λυτρωτικά. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν ο χώρος διεξαγωγής της συναυλίας, όπως επανειλημμένως έχει γραφτεί, είναι το περιβόητο Τerra Vibe στη Μαλακάσα. Εκεί, δηλαδή, όπου θα γινόταν το βράδυ της Τρίτης η συναυλία του βρετανικού συγκροτήματος Depeche Μode.

Για να δεις μια συναυλία στο Τerra Vibe ξεκινάς με την προϋπόθεση ότι θα φύγεις από το σπίτι σου νωρίς το απόγευμα ώστε να προλάβεις κάτι που θα συμβεί αργά το βράδυ. Τριάντα χιλιάδες θαυμαστές του συγκροτήματος, όπως διατείνεται η διοργανώτρια εταιρεία DiDi Μusic, ξεκίνησαν μέσα στην καλή χαρά για να φθάσουν σε έναν χώρο ο οποίος δεν μπορεί να φιλοξενήσει στο πάρκινγκ του παρά ελάχιστα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να ψάχνουν στην τριγύρω δασόφυτη περιοχή και σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων χώρο για να αφήσουν το αυτοκίνητό τους. Αυτομάτως αυτό σημαίνει ότι αυτά τα χιλιόμετρα πρέπει να περπατηθούν- τόσο στον πηγαιμό όσο και στην επιστροφή. Χαλάλι τους, βέβαια, αν είναι να δεις μια ενδιαφέρουσα συναυλία.

Μπίρα, ξάπλα και μετά... το σοκ
Η χθεσινή βραδιά στο Τerra Vibe ξεκίνησε με τις εμφανίσεις των συγκροτημάτων Μotor και Ρuressence. Στόχος τους ήταν να ζεστάνουν το κοινό, εκείνο όμως τα αγνόησε επιδεικτικά προτιμώντας την κατανάλωση μπίρας και την ξάπλα στο πράσινο. Γύρω στις 21.00 και εκεί που όλοι πίστευαν ότι οι Ντέιβ Γκάαν, Μάρτιν Γκορ και Αντ Φλέτσερ θα έκαναν την εμφάνισή τουςμε τον φωτεινό λογότυπο του γκρουπ να περιστρέφεται συνοδεία ηλεκτρονικών ήχων- βγήκαν και στάθηκαν στη σκηνή, πίσω από το μικρόφωνο, η υπεύθυνη της DiDi Μusic και ο εκπρόσωπος του συγκροτήματος προκειμένου να ανακοινώσουν ότι ο τραγουδιστής Ντέιβ Γκάαν ένιωσε αδιαθεσία και κατόπιν υποδείξεως του γιατρού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μetropolitan για check-up με συνέπεια την ακύρωση της συναυλίας.

Εκεί άρχισαν τα δύσκολα, με το κοινό αρχικά να γιουχάρει αλλά τελικώς να ακολουθεί τη μοίρα του προς την έξοδο. Χιλιάδες κόσμου στοιβαχτήκαμε ξαφνικά στο σκοτεινό, χωμάτινο, γεμάτο λακκούβες και άλλα εμπόδια δρομάκι, το μοναδικό που οδηγούσε προς την έξοδο, οι πιο πολλοί βρίζοντας και άλλοι υπομένοντας το μαρτύριο. Την έξοδο έφραζε μάλιστα μια μπάρα που κανένας δεν κατάλαβε γιατί είχε τοποθετηθεί εκεί και η οποία κατέληγε στον παράλληλο, ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο, αυτοκίνητα, μηχανές και δεκάδες μικροπωλητές και καντίνες παράδρομο της Εθνικής Αθηνών- Λαμίας.

Ορισμένοι απεγνωσμένα και εσφαλμένα επιχειρούσαν έξοδο προς την Εθνική, ενώ οι πολλές χιλιάδες, χωρίς άλλη επιλογή, περπατούσαμε τα χιλιόμετρα ως τα παρκαρισμένα αυτοκίνητά μας σε έναν χώρο που είχε μεταμορφωθεί σε δημόσιο ουρητήριο- ένεκα η ανάγκη... Εντυπωσιακές ήταν οι ατάκες του κόσμου που, παρά την ταλαιπωρία, δεν έχανε το χιούμορ του: «Ποτέ δεν περίμενα ότι θα ερχόμουν στη Μαλακάσα για να φάω ένα βρώμικο (σάντουιτς)» . Φυσικά, τα χειρότερα άρχισαν μόλις μπήκαμε στα αυτοκίνητά μας καθώς έπρεπε, με τα νεύρα μας σμπαραλιασμένα, να διανύσουμε σημειωτόν τα χιλιόμετρα που οδηγούσαν προς την εθνική οδό. Το σίγουρο είναι ότι η Τροχαία βρισκόταν ως τις 00.30 τουλάχιστον στον κόμβο που οδηγούσε και τους τελευταίους προς την έξοδο. Οπότε το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι: Τι ώρα θα έφευγαν οι τελευταίοι αν είχε πραγματοποιηθεί η συναυλία;

Λιτές ανακοινώσεις, άλυτες απορίες
Χθες ως το μεσημέρι η διοργανώτρια εταιρεία ήλπιζε ότι η συναυλία θα γινόταν τελικά το βράδυ της Τετάρτης- αν και πληροφορίες ήθελαν το σκηνικό να ξεστήνεται ήδη από το βράδυ της Τρίτης καθώς η περιοδεία του συγκροτήματος θα συνεχιζόταν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, αν και τελικώς ακυρώθηκε κι αυτή ενώ στον αέρα βρίσκεται όλη η περιοδεία. Στη νέα ανακοίνωσή της αναφέρεται το εξής: «Σύντομα θα υπάρξει νέα ανακοίνωση που θα αφορά είτε νέα ημερομηνία διεξαγωγής της συναυλίας των Depeche Μodeείτε την οριστική ακύρωσή της». Ισως θα έπρεπε επίσης να μας πληροφορήσουν τι θα γίνει με τα χρήματα όσων, ανεξαρτήτως των εξελίξεων, δεν ενδιαφέρονται πλέον να δουν τους Depeche Μode, είτε γιατί δεν θέλουν να ξαναπάνε στη Μαλακάσα είτε γιατί δεν θα μπορούν να πάνε, όποτε και αν (ξανα)γίνει. Να πούμε εδώ ότι ο τραγουδιστής του γκρουπ Ντέιβ Γκάαν έκανε την εμφάνισή του στα παρασκήνια στην απονομή χρυσού δίσκου από τη δισκογραφική εταιρεία του Virgin. Η ώρα ήταν περίπου 20.00 και ο ίδιος δεν έδειχνε καταβεβλημένος. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι εισιτήρια κόβονταν ως τις 21.30-παρ΄ ότι ήταν πια γνωστό στους διοργανωτές ότι η συναυλία είχε ακυρωθεί.

Η ακύρωση της συναυλίας των Depeche Μode ανασύρει στην επιφάνεια τα προβλήματα των αθηναϊκών συναυλιακών χώρωνπού ήταν η έξοδος κινδύνου και τι θα συνέβαινε σε περίπτωση πυρκαϊάς;- έπειτα και από την πρόσφατη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, για λόγους ασφαλείας, δεν θα χρησιμοποιηθεί εφέτος το άνω διάζωμα του Θεάτρου του Λυκαβηττού. Επιτέλους, κάποιοι που πληρώνουν 60, 80 ή και παραπάνω ευρώ για μια συναυλία πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερο σεβασμό.