Lolitopages

Tuesday, May 26, 2009

Δεύτερη πυρηνική δοκιμή φέρεται να πραγματοποίησε η Βόρειος Κορέα - Συνεχίζει τις προκλήσεις







Και δεύτερη πυρηνική δοκιμή, ως αντίποινα στις νέες κυρώσεις που της επέβαλε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), φέρεται να πραγματοποίησε τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) η Βόρειος Κορέα. Εκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί αργότερα
σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη.

Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, η δοκιμή ήταν πιο ισχυρή από την πρώτη, που είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2006.

«Πραγματοποιήσαμε επιτυχώς και άλλη πυρηνική δοκιμή στις 25 Μαΐου, στα πλαίσια των μέτρων της Λαϊκής Δημοκρατίας να ενισχύσει την πυρηνική της αποτρεπτική δύναμη» μετέδωσε το KCNA.

Τη στιγμή της δοκιμής, το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών κατέγραψε δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ΥΤΝ μετέδωσε πως η μετεωρολογική υπηρεσία της Νοτίου Κορέας κατέγραψε δόνηση μορφής που υποδεικνύει πυρηνική δοκιμή στις 03.54, ώρα Ελλάδος.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος κ. Λι Μιουνγκ Μπακ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο του υπουργικού Συμβουλίου, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση «δεν είναι σε θέση» να επιβεβαιώσει εάν η Βόρειος Κορέα πραγματοποίησε νέα πυρηνική δοκιμή.

«Είδαμε τις πληροφορίες, αλλά δεν είμαστε σε θέση να τις επιβεβαιώσουμε προς το παρόν» τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Αντι Λέιν, ο οποίος δήλωσε ότι «προς το παρόν είμαστε στη διαδικασία της περαιτέρω ενημέρωσης».

Η Ιαπωνία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, θα απαντήσει «με υπεύθυνο τρόπο» και μέσω του ΟΗΕ.

«Ενημερωθήκαμε τώρα από τα δελτία ειδήσεων πως η Λαϊκή Δημοκρατία της Βορείου Κορέας πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή για δεύτερη φορά, συνεπώς εμείς πρόκειται να απαντήσουμε με πολύ υπεύθυνο τρόπο» τόνισε ο Καζούο Κοντάμα. «Ασφαλώς και πρόκειται να απαντήσουμε, πρέπει να το κάνουμε, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» πρόσθεσε.

Για «πολύ ανησυχητική» εξέλιξη, εάν επιβεβαιωθεί η είδηση της νέας πυρηνικής δοκιμής, μίλησε η Ευρωπαία επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων κυρία Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ.

«Ακόμη δεν έχουμε κάποια επιβεβαίωση της δοκιμής, και γι’ αυτό είμαστε ακόμη προσεκτικοί, αλλά εάν αυτό επαληθευθεί θα είναι πολύ, πολύ ανησυχητικό και θα πρέπει να καταδικασθεί» τόνισε η Φερέρο-Βάλντνερ, μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Ταϊλανδη. «Είναι μία πολύ δύσκολη στιγμή» συμπλήρωσε.

Τα νέα για τη δοκιμή καταρράκωσαν τις οικονομικές αγορές στη Νότιο Κορέα, με τον γενικό δείκτη KOSPI να χάνει 4% της αξίας του στο τέλος των πρωινών συναλλαγών, ενώ το εθνικό νόμισμα γουόν υποχώρησε πάνω από 1% έναντι του δολαρίου.