Lolitopages

Wednesday, May 27, 2009

«Ανοιξη της Τουρκίας» φέρνει το mea culpa

Η θετική ανταπόκριση του Τύπου στις γενναίες δηλώσεις του κ. Ερντογάν έρχεται σε αντίθεση με τις διαμαρτυρίες των «κεμαλιστών»


Θετική απήχηση είχαν στον Τύπο οι αυτοκριτικές δηλώσεις Ερντογάν για το παρελθόν της Τουρκίας (ΑΡ/ΑLΕΧΕΙ ΝΙΚΟLSΚΥ)

ΑΓΚΥΡΑ Θετικά υποδέχτηκε μεγάλη μερίδα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης την «αυτοκριτική» του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε « αποτέλεσμα φασιστοειδούς αντίληψης » την εκδίωξη από την Τουρκία « εκείνων που είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα στο παρελθόν ». Κατεγράφησαν βεβαίως και επικριτικά σχόλια τόσο στον Τύπο όσο και στη Βουλή από την κεμαλική αντιπολίτευση. Μια βουλευτής μάλιστα κατέθεσε σχετική επερώτηση.

Ο αρθρογράφος της «Βατάν» Οκάι Γκιονενσίν ανέφερε ότι « αξίζει συγχαρητήρια ο πρωθυπουργός ». Το άρθρο του έφερε τον τίτλο «Φασιστική εκκαθάριση». « O εκτουρκισμός της Μικράς Ασίας ξεκίνησε το 1915 με τον εκτοπισμό των Αρμενίων », γράφει, αγγίζοντας το θέμα-ταμπού της γενοκτονίας του αρμενικού πληθυσμού από όργανα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και τονίζει ότι « αν μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας οι μη μουσουλμάνοι που κατοικούσαν στη Μικρά Ασία ήταν ευχαριστημένοι, δεν θα είχαν εγκαταλείψει τη χώρα ».

Ο κ. Γκιόνενσιν χαρακτήρισε «φασιστοειδή» τον νόμο περί φόρου περιουσίας ο οποίος είχε επιβληθεί κατά κύριο λόγο στις μειονότητες το 1942 και κατέστρεψε οικονομικά χιλιάδες οικογένειες χριστιανών. Επίσης υπενθύμισε τα Σεπτεμβριανά, τα υποκινημένα από το τουρκικό (παρα)κράτος επεισόδια εις βάρος των Ελλήνων της Πόλης το 1955, καθώς και τις μαζικές απελάσεις των ελλήνων υπηκόων Κωνσταντινουπολιτών το 1964.

« Οσοι ετοιμάζονται να επικρίνουν τον Ερντογάν, ας θυμηθούν όλα αυτά τα γεγονότα. Ας ρίξουν μια ματιά στις δημογραφικές στατιστικές των απαρχών της Τουρκικής Δημοκρατίας και στις σημερινές. Και ας αναλογιστούν:για ποιον λόγο εγκατέλειψαν τη χώρα τους εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι; » κατέληξε.

« Να δούμε τώρααν ο Ερντογάν, μετά τη δήλωση αυτή, θα καθήσει να σκεφτεί και να πει ότι πρέπει πλέον να ανοίξουμε τη Θεολογική Σχολή στη Χάλκη », σημείωσε ο αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής «Σαμπάχ» Μεχμέτ Μπαρλάς.

Η επίσης φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σταρ» δημοσίευσε απόψεις επωνύμων. Ο Γιλμάζ Καράκογιουνλου , πρώην βουλευτής και συγγραφέας του βιβλίου «Φθινοπωρινή οδύνη» που σχετίζεται με τα επεισόδια του 1955, το οποίο πρόσφατα γυρίστηκε και σε ταινία με τίτλο «Μέρες φθινοπώρου» (προβάλλεται στην Ελλάδα), είπε τα εξής: « Είναι θετική η δήλωση του πρωθυπουργού. Με τα επεισόδια εκείνα εγκατέλειψαν την Τουρκία πολλοί έλληνες μειονοτικοί. Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα ».

«Γ ια πρώτη φορά έχετε έναν πρωθυπουργό που επιθυμεί να παραδεχτεί ότι έγιναν λάθη στη μεταχείριση των θρησκευτικών μειονοτήτων. Αυτό είναι ιστορικό γεγονός » έγραψε ο αρθρογράφος Σάμι Κόεν στη «Μilliyet». « Αλλά μένει να δούμε το αν η ρητορική αυτή συνοδευτεί από πράξεις.Ειδικά οι Ελληνες της Τουρκίας έχουν πραγματικά προβλήματα » πρόσθεσε.

« Δεν γνωρίζω κανέναν που να έχει εκδιωχθεί λόγω της εθνικής του καταγωγής. Δεν κατάλαβα τι εννοούσε ο πρωθυπουργός. Μπορεί να έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν της Τουρκίας, αλλά δεν είναι σωστό να κατηγορείται η χώρα για εκφασισμό » είπε ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (το οποίο ίδρυσε ο θεμελιωτής της σύγχρονης Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ ), πρέσβης ε.τ. Ονούρ Οϊμέν. Ο βουλευτής, τέλος, του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (των διαβόητων «Γκρίζων Λύκων») Τουντζά Τοσκάι αναρωτήθηκε: «Με τη Συνθήκη της Λωζάννης έγινε νόμιμη ανταλλαγή πληθυσμών. Αν πέραν τούτου υπάρχει εκδίωξη πολιτών, ας μας το πει ο πρωθυπουργός.Μήπως έχει πρόβλημα με τη Λωζάννη;».