Lolitopages

Saturday, May 23, 2009

Το κομπιούτερ «άκουσε» τον πρόγονο του σαντουριού 2.000 χρόνια μετά

«ΑΝΑΠΛΑΣΗ» ΤΟΥ ΗΧΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΠΙΓΟΝΙΟΥ

«Παππούς» για το κανονάκι  και το σαντούρι, το επιγόνιο,  ξανακούστηκε χάρη στους  ηλεκτρονικούς υπολογιστές  ύστερα από 2.000 χρόνια
Ο ήχος του ακούστηκε ξανά ύστερα από σχεδόν δύο χιλιετίες, χωρίς να αγγίξει κανείς ούτε μία από τις 40 χορδές του. Χρειάστηκαν τέσσερις ώρες δουλειάς για μουσική 30 δευτερολέπτων. Κι όμως το επιγόνιο, ένα από τα δημοφιλή αρχαία ελληνικά όργανα, «τραγούδησε» ξανά όταν Ιταλοί ερευνητές κατάφεραν να αναπαράξουν τον ήχο του μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

«Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρων ο ήχος του», λέει ο Ντομένικο Βιτσινάνζα, μηχανικός που συμμετέχει στο πρόγραμμα. «Είναι μεταλλικός, κοφτός και καθαρός και ταιριάζει απόλυτα με τα μουσικά σύνολα του Μεσαίωνα, αλλά και της μπαρόκ μουσικής».

Η μορφή του έγχορδου οργάνου- που θεωρείται ως ο «παππούς» οργάνων όπως το σαντούρι και το κανονάκι- δεν είναι γνωστή με ακρίβεια. Τα μόνα στοιχεία είναι πως έμοιαζε με την άρπα και πως ο μουσικός για να παράξει ήχο χρησιμοποιούσε τα δάχτυλά του και όχι πένα. Οι επιστήμονες σήμερα για να αναπαράξουν τον ήχο του χρησιμοποίησαν ένα ηλεκτρονικό πληκτρολόγιο.

Το επιγόνιο θεωρείται εφεύρεση του διάσημου μουσικού Επιγόνου από την Αμβρακία, ο οποίος έχει καταγραφεί ως ο πρώτος μουσικός που έπαιζε χωρίς να χρησιμοποιεί πένα, όπως και ο πρώτος που καθιέρωσε την έναυλη κιθάριση (σόλο κιθάρας με συνοδεία αυλού).

Δεν είναι όμως το μοναδικό αρχαίο μουσικό όργανο με το οποίο ασχολούνται οι Ιταλοί ερευνητές. Πρώτος τους στόχος ήταν η αναπαραγωγή του μονόχορδου του Πυθαγόρα, ενώ σειρά αναμένεται να πάρουν η σάλπιγγα και η κιθάρα, με τελικό σκοπό να πραγματοποιηθεί συναυλία με μουσικά όργανα ο ήχος των οποίων δεν έχει ακουστεί για τουλάχιστον 2.000 χρόνια.

Η ιδέα για την ανακατασκευή αρχαίων μουσικών οργάνων είχε ξεκινήσει τη δεκαετία του ΄70, αλλά η τεχνολογία βρισκόταν σε πρώιμο στάδιο και δεν μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά. Σήμερα, όμως, οι επιστήμονες εκτός των άλλων εκμεταλλεύθηκαν ένα τεράστιο δίκτυο υπολογιστών, που είχε δημιουργηθεί για το πείραμα CΕRΝ.

Όταν το πείραμα CΕRΝ αναβλήθηκε, το δίκτυο υπολογιστών χρησιμοποιήθηκε για την ερευνητική «ανάσταση» ήχων από την αρχαία Ελλάδα
LΙΝΚ
Ακούστε τη μουσική από το Επιγόνιο στο: http://www.astraproject.org/download.html