Lolitopages

Tuesday, May 19, 2009

Ο Ομπάμα λογοκρίνει φωτογραφίες

Θέτει εμπόδια στη δημοσιοποίηση εικόνων βασανιστηρίων σε Ιράκ και Αφγανιστάν


Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι καταδικάζει απερίφραστα τα βασανιστήρια στις ανακρίσεις υπόπτων, αλλά θα επιχειρήσει να μη δοθούν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες για να μην κινδυνεύσουν αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν(ΑΡ/RΟΝ ΕDΜΟΝDS)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
O Μπαράκ Ομπάμα θα επιχειρήσει να εμποδίσει τη δημοσιοποίηση δεκάδων νέων φωτογραφιών που δείχνουν αμερικανούς στρατιώτες να κακοποιούν κρατουμένους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού των ΗΠΑ είπαν στον πρόεδρο ότι φοβούνται ότι η δημοσίευση των φωτογραφιών θα θέσει σε κίνδυνο τους στρατιώτες στις εμπόλεμες ζώνες.

Δικαστές σε Ομοσπονδιακό Εφετείο έκριναν ότι οι φωτογραφίες πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα και το Πεντάγωνο ετοιμαζόταν να δημοσιοποιήσει, στις 28 Μαΐου, 44 φωτογραφίες. Η Αμερικανική Ενωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα (ΑCLU) επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα, λέγοντας ότι «δεν συνάδει με τη δέσμευση του νέου προέδρου για διαφάνεια» .

Την ίδια ώρα, σφοδρή επίθεση κατά της πολιτικής του προέδρου Ομπάμα για την τρομοκρατία εξαπέλυσε ο Ντικ Τσένι. Αμετανόητος απολογητής της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κατήγγειλε τις πολιτικές επιλογές του νέου προέδρου καταλογίζοντάς του «τεράστια σφάλματα που εξασθενούν το οπλοστάσιο της χώρας».

Επικρίσεις από Τσένι
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Βusiness Νetwork, ο Ντικ Τσένι δήλωσε μάλιστα ότι η απόφαση του προέδρου Ομπάμα να κλείσει τη βάση-φυλακή στο Γκουαντάναμο είναι «φρικτή» ιδέα. «Η ουσία είναι ότι υπεραμυνθήκαμε του έθνους με επιτυχία επί επτάμισι χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Αυτό ήταν αξιοσημείωτο επίτευγμα. Κανένας δεν θα σκεφτόταν ότι ήταν δυνατόν, αλλά ήταν. Πιστεύω ότι κατέστη δυνατόν χάρη στην πολιτική που εφαρμόσαμε, την οποία διαλύει η σημερινή κυβέρνηση» είπε.

Ο κ. Τσένι υπερασπίστηκε ακόμη τις τακτικές των σκληρών ανακρίσεων της CΙΑ που χρησιμοποιήθηκαν σε βάρος υπόπτων ως μελών τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες προκάλεσαν σφοδρές επικρίσεις και καταγγελίες διεθνώς περί χρήσης βασανιστηρίων. Ο κ. Ομπάμα έχει διατάξει να σταματήσει η εφαρμογή τεχνικών όπως ο διαβόητος «εικονικός πνιγμός» των κρατουμένων.

Αναφερόμενος στο κλείσιμο του Γκουαντάναμο και στη μεταφορά των κρατουμένων, ο Ντικ Τσένι είπε: «Αν φέρεις αυτούς τους ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν ξέρω ούτε ένα μέλος του Κογκρέσου που θα πει “φέρε μου μερικούς τρομοκράτες, θα μου άρεσε να έχω μερικούς τύπους της Αλ Κάιντα να ζουν στη γειτονιά μου”».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς απέρριψε τις επικρίσεις του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ για το Γκουαντάναμο, λέγοντας ότι η ύπαρξη της διαβόητης φυλακής στην Κούβα δεν κατέστησε την Αμερική ασφαλέστερη, αλλά αντίθετα έβλαψε τη διεθνή εικόνα των ΗΠΑ.