Lolitopages

Tuesday, June 16, 2009

Η Νέα Ζηλανδία είναι η πιο ασφαλής χώρα στον κόσμο

Η Ελλάδα 57η ανάμεσα σε 114


Ησυχία, τάξη και ασφάλεια. Κάτοικοι του Οκλαντ απολαμβάνουν τη βόλτα τους σε μια πόλη με τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας παγκοσμίως (ΒLΟΟΜΒΕRG ΝΕWS/ΒRΕΝDΟΝ Ο΄ ΗΑGΑΝ)

ΣΙΔΝΕΪ Η Νέα Ζηλανδία είναι η ασφαλέστερη χώρα στον κόσμο για το 2009 σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που συντάσσει το Ινστιτούτο για την Οικονομία και την Ειρήνη. Στον κατάλογο με τις 114 χώρες η Ελλάδα κατατάσσεται στην 57η θέση, πολύ πιο κάτω από χώρες όπως η Μαλαισία, η Αίγυπτος, η Νότια Κορέα και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Την πεντάδα με τις πιο «ασφαλείς και ειρηνικές» χώρες συμπληρώνουν κατά σειρά η Δανία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Αυστρία. Εκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι η Ελβετία, η οποία αν και θεωρείται χώρα με σχεδόν μηδενικά προβλήματα ασφάλειας, κατατάσσεται σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου στη 18η θέση. Αντιθέτως δεν είναι καθόλου παράδοξο ότι οι πλέον επικίνδυνες χώρες για να ζει κανείς είναι το Ιράκ, το Αφγανιστάν και η Σομαλία. Λίγες θέσεις πιο πάνω βρίσκονται το Ισραήλ, το Πακιστάν και η Ρωσία.

Τα 23 κριτήρια με βάση τα οποία συντάσσεται κάθε χρόνο αυτή η έκθεση αφορούν τα ποσοστά εγκληματικότητας, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την παράνομη διακίνηση όπλων και φυσικά τους πολέμους ή τις ένοπλες συγκρούσεις οι οποίες πιθανόν βρίσκονται σε εξέλιξη. Ακόμη λαμβάνονται υπ΄ όψιν πολιτικά και οικονομικά κριτήρια όπως η σταθερότητα των κυβερνήσεων, οι σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, η ελευθερία του Τύπου και η διαφθορά. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι στοιχεία όπως η σημασία της θρησκείας για τον πληθυσμό επιδρούν αρνητικά στην κατάταξη μιας χώρας, όπως και το υψηλό επίπεδο αναλφαβητισμού αλλά και το ποσοστό «εχθρικών αισθημάτων» προς τους αλλοδαπούς.

Μ ε βάση λοιπόν αυτά τα δεδομένα οι Ηνωμένες Πολιτείες πέφτουν σταθερά κάτω από τη βάση και κατατάσσονται στην 83η θέση για το 2009, λίγο υψηλότερα από την 96η θέση στην οποία βρέθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Οπως επισημαίνουν οι μελετητές που εργάστηκαν για την εφετινή έκθεση η οικονομική κρίση επέδρασε καθοριστικά για την υποβάθμιση πολλών χωρών στις οποίες είτε σημειώθηκαν κοινωνικές συγκρούσεις είτε παρατηρήθηκε πολιτική αστάθεια. «Η άνοδος των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων, η ταχεία άνοδος της ανεργίας και το πάγωμα των μισθών πολλαπλασίασαν τις βίαιες συγκρούσεις σε πολλά μέρη του πλανήτη τους τελευταίους μήνες του 2008» υπογραμμίζεται στην ίδια μελέτη. Η έδρα του Ινστιτούτου για την Οικονομία και την Ειρήνη βρίσκεται στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.