Lolitopages

Tuesday, June 9, 2009

Καταναγκαστικά έργα για τις ρεπόρτερ

Σε 12ετή καταναγκαστική εργασία καταδίκασε η Βόρεια Κορέα δύο Αμερικανίδες δημοσιογράφους - μια απόφαση που έρχεται να διαταράξει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας. Το Κεντρικό Δικαστήριο της χώρας καταδίκασε τις δύο γυναίκες, Λόρα Λινγκ και Έουνα Λι, με την κατηγορία της «διάπραξης εχθροπραξιών κατά του κορεατικού έθνους και παράνομης εισόδου στη χώρα».

«H δίκη επιβεβαίωσε το σοβαρό έγκλημα που διέπραξαν κατά του κορεατικού έθνους και το παράνομο πέρασμα των συνόρων μας και καταδικάστηκαν και οι δύο σε 12 χρόνια αναμόρφωσης μέσω καταναγκαστικής εργασίας», ανακοίνωσε το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας.

Οι Λινγκ και Λι συνελήφθησαν από στρατιώτες της Βόρειας Κορέας που περιπολούσαν τα σύνορα της χώρας τους με την Κίνα στις 17 Μαρτίου. Οι κινεζικές αρχές αναφέρουν ότι οι δύο γυναίκες διέσχισαν παράνομα τα σύνορα, ωστόσο, σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες οι Αμερικανίδες δημοσιογράφοι βρίσκονταν σε κινεζικό έδαφος όταν συνελήφθησαν.

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την καταδίκη των δύο Αμερικανίδων δημοσιογράφων από τις αρχές της Βόρειας Κορέας και δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις πιθανές οδούς για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωσή τους», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ίαν Κέλι. «Για ακόμα μια φορά παροτρύνουμε τη Βόρεια Κορέα να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων πολιτών για ανθρωπιστικούς λόγους».

H Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε τις κατηγορίες της Βόρειας Κορέας κατά των δημοσιογράφων «αβάσιμες» και η αμερικανική κυβέρνηση έχει απαιτήσει την παράκαμψη των νομικών διαδικασιών από τη Βόρεια Κορέα και την απελευθέρωση των δύο γυναικών.

Η εκδίκαση της υπόθεσης ήταν κλειστή για τους ξένους παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένων διπλωματών της σουηδικής πρεσβείας που συναντήθηκαν με δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, καθώς η ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.

Η ποινή, στην οποία δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση, επιβλήθηκε σε μια χρονική συγκυρία όπου οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Πιονγκγιάνγκ χαρακτηρίζονται από αυξανόμενη ένταση. Την περασμένη Δευτέρα, η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε με «ακραία» αντίποινα τις ΗΠΑ αν την τιμωρήσουν για τις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες. Η Ουάσινγκτον, από την άλλη, προειδοποίησε ότι ενδέχεται να προσπαθήσει να επανεντάξει τη Β. Κορέα στη λίστα των χωρών που ενισχύουν την τρομοκρατία, τίτλος που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες οικονομικές κυρώσεις κατά της φτωχής χώρα.

«H απάντησή μας θα ήταν να θεωρήσουμε τις κυρώσεις εναντίον μας ως κήρυξη πολέμου και να λάβουμε ακραία μέτρα», ανέφερε η κυβερνητική εφημερίδα της Βόρειας Κορέας, Rodong Sinmun.

Οι δύο Αμερικανίδες δημοσιογράφοι είχαν αναλάβει ένα ρεπορτάζ σχετικά με τους πρόσφυγες της Βόρειας Κορέας προς την Κίνα για το CurrentTV, ένα αμερικανικό μέσο με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, συνιδρυτής του οποίου είναι ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ.

διαβάστε ακόμα