Lolitopages

Tuesday, June 16, 2009

Ιάπωνες μετέφεραν θησαυρό

ΙΤΑΛΙΑ

Κατείχαν κρυφά αμερικανικά ομόλογα αξίας 96 δισ. ευρώ


Η ιταλική υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος (Guardia di Finanza- GDF) συνέλαβε στα σύνορα ανάμεσα στην Ιταλία και στην Ελβετία δύο Ιάπωνες που είχαν στην κατοχή τους αμερικανικά ομόλογα αξίας 134 δισ. δολαρίων (περίπου 96 δισ. ευρώ). Οι δύο Ιάπωνες επέβαιναν σε τρένο που προερχόταν από την Ιταλία όταν υποβλήθηκαν σε έλεγχο στο Σιάσο, σε ελβετικό έδαφος. Οι δύο άνδρες ανέφεραν ότι δεν έχουν τίποτε να δηλώσουν στο τελωνείο, αλλά ύστερα από τον λεπτομερή έλεγχο των αποσκευών τους βρέθηκαν στον διπλό πάτο μιας βαλίτσας τα ομόλογα, τη γνησιότητα των οποίων ελέγχουν τώρα οι Αρχές.

Στον θησαυρό περιλαμβάνονται 249 ομόλογα της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών αξίας 500 εκατ. δολαρίων το καθένα, καθώς και 10 «ομόλογα Κένεντι» ονομαστικής αξίας ενός δισ. δολαρίων το καθένα. Αν όλα αυτά τα ομόλογα είναι γνήσια, το πρόστιμο που θα επιβληθεί βάσει της τρέχουσας νομοθεσίας μπορεί να φθάσει τα 38 δισ. ευρώ, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της GDF.

Τα χρήματα αυτά θα πάνε στα ταμεία του ιταλικού κράτους και θα ελαφρώσουν το δημόσιο χρέος, που ανέρχεται στο 105% του ΑΕΠ της χώρας. Λέτε να είναι τόσο τυχερός ο Μπερλουσκόνι;