Lolitopages

Sunday, June 14, 2009

Ηλεκτρόδια «γεννούν» νευρώνες της μνήμης

Καναδοί ειδικοί ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν την ανάπτυξη νέων λειτουργικών νευρώνων σε ποντίκια



ΛΟΝΔΙΝΟ Ηλεκτρόδια τα οποία εισάγονται σε ορισμένα σημεία του εγκεφάλου, στο πλαίσιο μιας τεχνικής γνωστής ως εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου, φαίνεται ότι μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη νέων νευρώνων που σχετίζονται με τη μνήμη. Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από πειράματα σε ποντίκια τα οποία διεξήγαγαν ειδικοί του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Ο υποψήφιος διδάκτωρ της Νευροχειρουργικής Σέλιγκ Στόουν διέγειρε με ηλεκτρόδια μέρος του μεταιχμιακού συστήματος του εγκεφάλου ποντικών επί μία ώρα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο εγκέφαλος των τρωκτικών παράγει χιλιάδες νέους νευρώνες την ημέρα.

Οπως προέκυψε τρεις με πέντε ημέρες μετά τη διεξαγωγή της διαδικασίας, η ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου οδήγησε στον διπλασιασμό αυτής της φυσιολογικής παραγωγής. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των νευρώνων ο Στόουν και η ομάδα του ενέχυσαν στα ποντίκια μια ουσία (iododeoxyuridine) με την οποία ήταν σε θέση να διακρίνουν τα νεογέννητα κύτταρα. Στόχος των ερευνητών ήταν να αποδειχθεί αν οι νεοσχηματισμένοι νευρώνες ήταν λειτουργικοί ή όχι.

Εξι εβδομάδες μετά τη διέγερση του εγκεφάλου τα ποντίκια εκπαιδεύτηκαν ώστε να εκτελούν μια αποστολή. Οι επιστήμονες έβαλαν τα ζώα να επαναλαμβάνουν την αποστολή τους και παράλληλα εξέτασαν τον εγκέφαλό τους για την ύπαρξη μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται Fos. Για ποιον λόγο; Η Fos παράγεται μόνο από ενεργά κύτταρα και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να εντοπίσουν τους νευρώνες που χρησιμοποιούνταν από τον εγκέφαλο για να ολοκληρωθεί η αποστολή η οποία σχετιζόταν με τη μνήμη. Οπως προέκυψε, οι νέοι νευρώνες των ζώων παρουσίαζαν τα ίδια ακριβώς επίπεδα Fos και ήταν εξίσου λειτουργικοί με τους παλαιότερους νευρώνες της μνήμης. Β έβαια τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα του Στόουν, το οποίο παρουσιάστηκε πριν από μερικές ημέρες στο ετήσιο συνέδριο της Καναδικής Εταιρείας Νευροεπιστημών στο Βανκούβερ, δεν εμφάνιζαν προβλήματα μνήμης και έτσι κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει αν η μνήμη τους βελτιώθηκε λόγω της ανάπτυξης νέων νευρώνων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ανάπτυξη νέων, λειτουργικών νευρώνων τόσο στα ζώα όσο και σε άτομα με άνοια ή άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους θα μπορούσε να δράσει βοηθητικά.