Lolitopages

Thursday, June 11, 2009

Στα ίχνη του αυτοκράτορα - Δορυφόροι παρακολουθούν τις κουτσουλιές των πιγκουίνων


Η ακαταστασία είναι ορατή ακόμα κι από το Διάστημα
Λονδίνο
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Καφεκόκκινοι λεκέδες πάνω στον κάτασπρο πάγο της Ανταρκτικής -ορατοί από το Διάστημα- επέτρεψαν σε Βρετανούς ερευνητές να εντοπίσουν δεκάδες αποικίες του ακριβοθώρητου αυτοκρατορικού πιγκουίνου, κρυμμένες στις πιο αφιλόξενες περιοχές.

«Είναι πολύ σημαντικό αποτέλεσμα από επιστημονική άποψη, έστω κι αν η μέθοδος δεν γεμίζει το μάτι» δήλωσε ο Πίτερ Φρέτγουελ της Βρετανικής Υπηρεσίας Τοπογράφησης της Ανταρκτικής.

Η έρευνά του, με τίτλο Πιγκουίνοι από το Διάστημα, δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Global Ecology and Biogeography.

Τα μεγάλα στρώματα των -ιδιαίτερα δύσοσμων- κουτσουλιών, γνωστά και ως γκουάνο, επέτρεψαν στην ερευνητική ομάδα να εντοπίσει συνολικά 38 αποικίες του αυτοκράτορα, από τις οποίες οι 10 ήταν άγνωστες και οι έξι είχαν μετακινηθεί. Ακόμα 6 διαπιστώθηκε ότι έχουν πια εξαφανιστεί.

Η δορυφορική παρακολούθηση του γκουάνο είναι ίσως ο μόνος τρόπος να μελετηθούν οι μαζικές μετακινήσεις του αυτοκρατορικού πιγκουίνου, διάσημου για την αντοχή του: τα αρσενικά περνούν ολόκληροτον ανταρκτικό χειμώνα μαζεμένα και ακίνητα πάνω στον πάγο, επωάζοντας τα αβγά μέχρι τα θηλυκά να επιστρέψουν με λίγη τροφή στις αρχές της άνοιξης.

Η νέα μέθοδος «είναι εξαιρετικά χρήσιμη» σχολίασε ο Ουίλιαμ Φρέιζερ, ένας άλλος ειδικός που δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Οι δορυφόροι λύνουν τα χέρα των ερευνητών, μεταξύ άλλων επειδή οι αλατούχες κουτσουλιές «με τον καιρό διαβρώνουν τις γαλότσες», επισημαίνει ο ερευνητής -ο ίδιος έχει θυσιάσει μια δεκάδα ζευγάρια στα 35 χρόνια που μελετά τα μοναδικά πτηνά.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press