Lolitopages

Monday, June 22, 2009

Ιραν - Ο ηλεκτρονικος πολεμος

Ο πολιτικός αγώνας στο Ιράν, μετά τις προεδρικές εκλογές, εχει μεταβληθει σ’ έναν αγώνα για την κυριαρχία του διαδικτύου. Οπου ομως το Ιραν εχει χασει το παιχνιδι, κερδισμενες ειναι οι δυναμεις που ελεγχουν το Cyber Space, μαντεψτε ποιοι ειναι

Μεγενθυνατε

του Εμμανουηλ Σαριδη

Στην Ελλαδα ολοι σχεδον πιστευουν, οτι η λεγομενη μπλογκοσφαιρα και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ειναι ευλογια θεου. Ακομη και ο Καραμανλης νομιζει, οτι δωριζοντας ηλεκτρονικους υπολογιστες σε μαθητες και φοιτητες θα συμβαλλει στην ανυψωση του νοητικου τους επιπεδου και στην προοδο του τοπου, τον οποιο αναμφισβητητα αγαπαει και για τον οποιο αγωνιζεται.

Ετσι οι αριστα οργανωμενες πυρκαγιες του 2007 και οι καταστροφες που προκαλεσε ο οχλος των νεαρων που ξεσηκωσαν οι Τσιπρας, Αλαβανος και Γιωργακης τον Δεκεμβριο του 2008, δεν φανηκε να προβληματιζουν κανεναν. Κανεις δεν διερωτηθηκε τι ρολο επαιξαν – και βεβαια παιζουν ακομη - σε τετοιες περιπτωσεις τα μηχανηματα αυτα και τι επιδιωκουν εκεινοι που συντονιζουν την χρησιμοποιηση τους, εκμεταλλευομενοι την "επαναστατικοτητα" των νεων ανθρωπων και κατευθυνοντας τους πονηρα προς τα εκει που θελουν, και που για πολλους ερευνητες, που δεν ειναι προσδεδεμενοι στον μηχανισμο της αστικης παραγωγης ειδησεων, εντοπιζονται στα καλα καφουφλαρισμενα ερευνητικα κεντρα του διεθνους Σιωνισμου, με εδρα κυριως τις ΗΠΑ και το Ισραηλ.

Κι’ αυτο, γιατι οι περισσοτεροι θεωρησαν τις πυρκαγιες σαν φυσικα φαινομενα, κατηγορωντας την κυβερνηση – ακριβως οπως θελανε οι σκηνοθετες - για ολιγωρια και τις καταστροφες του οχλου των ανωριμων νεαρων σαν το «ξεσπασμα μιας νεολαιας» που αρχισε να χειραφετειτα. Κατηγορωντας παλι την κυβερνηση οτι δεν ενηργησε σωστα.

Και ερχονται σημερα τα γεγονοτα που εξελισσονται απο μερες στο Ιραν μετα τις προεδρικες εκλογες, για να αποδειξουν, οτι ο εφοδιασμενος με τετοια «μοντερνα» μηχανηματα οχλος, δεν λειτουργει αυτοβουλα, αλλα αγεται και φερεται απο αυτους που κινουν τα νηματα της μπλογκοσφαιρας και της κινητης τηλεφωνιας. Με τους οποιους δεν λογαριασε καλα το θεοκρατικο καθεστως του Ιραν, μη λαβαινοντας υπ' οψιν τις τεραστιες δυνατοτητες που εχουν οι αρχοντες αυτοι του Cyber Space να μανιπουλαρουν εξελιξεις, ακομη και οταν ο Αχμαντινετζάντ εχει κερδισει καθαρα τις εκλογες. Και τους οποιους δεν ενδιαφερει ο Hossein Mousavi, ιδιος ο δικος μας ο Γιωργακης, φτου, να μην αβασκαθει, αλλα η αντιδραση, οι σπασμωδικες ενεργειες του Ahmadinedschad και η δημιουργια πολιτικης και κοινωνικης αναστατωσης στο Ιραν. Τα ιδια που κανουν και στην Ελλαδα.


Η κατασταση στο Ιραν ειναι κωμικοτραγικη. Από τη μια πλευρά αποκλεισμένες ιστοσελίδες, παρασιτα στα δίκτυα κινητης τηλεφωνιας, κυβερνητικη λογοκρισία. Και από την άλλη Proxy Server, με τους οποιους παρακαμπτονται οι αποκλεισμοι. Και, ιδιαιτερα, η ταχεία διάδοση καταλληλων πληροφοριών μέσω Twitter, Flickr, Youtube, Facebook και Orkut. Ο πολιτικός αγώνας στο Ιράν μετά τις προεδρικές εκλογές εχει μεταβληθει προ πολλου σ’ έναν αγώνα για την κυριαρχία του διαδικτύου.

Τι δεν προσπαθησαν ο Αχμαντινετζάντ και οι υπηρεσιες του για να διακοψουν την επικοινωνια της αντιπολίτευσης: Η αποστολή και λήψη SMS δεν ηταν για μέρας δυνατη, τα κινητα σχεδον δεν λειτουργουσαν, και η νεολαια δεν ειχε την δυνατοτητα να καλεσει νομιμα "δημοφιλεις" ιστοσελίδες. Οπως δε ανεφερε το BBC, υπηρχαν και ιρανικες αττακες εναντιον δορυφορων.

Αν διακοψουμε την ροή των πληροφοριών και τις δυνατότητες επικοινωνίας, σκεφθηκαν οι αρμοδιοι στο Ιραν, οι διαμαρτυρίες θα σταματησουν αμεσως. Ακριβως το αντίθετο ομως συνεβη, ιδιαιτερα σε μεγάλες πόλεις όπως η Τεχεράνη και το Ισφαχαν, οπου η συντριπτική πλειοψηφια του πληθυσμού, επτά στους δέκα, αποτελειται απο νεους κάτω των 30 ετών. Και αυτοι ειχαν παρει φωτια. Οταν διακοπηκε η επικοινωνια στο ιντερνετ, μαθανε αμεσως, μεσω κινητων, πως να εχουν προσβαση στο Ιντερνετ μεσω Proxy-Server.

Σε δεκάδες ιρανικες ιστοσελίδες στο Ιραν και το εξωτερικο και ιδιαίτερα στο Twitter εργαζεται μια ομάδα εργασίας με το ονομα Working Iran Proxy List με Proxys οπως ο 198.144.36.172:5555. Ανανεωνονται συνεχως και ειναι ευκολο να μπουν στον Browser.

Άλλοι τρόποι για να παρακάμψει κανεις τα κλειδωματα είναι το δίκτυο Tor - ένα δίκτυο πολλών υπολογιστών, το οποίο με παρακαμψεις διαλεγει τους διαδικτυακους κομβους που εχουν παρακαμψει την λογοκρισία. Ακόμη και το Tool Psiphon που αναπτυχθηκε απο Hackers της αντι-λογοκρισίας χρησιμοποιειται στο Ιράν για την ενεργοποιηση της νεολαιας.

Το αποτέλεσμα ηταν μια πλημμύρα απο βιντεος και digicam που φορτωνονται στο Youtube, ιδιαιτερα εκεινων που δειχνουν βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας και των παραστρατιωτικών πολιτοφυλακων στην Τεχεράνη. Η Πύλη του Flickr παρέχει τις αναλογες φωτογραφίες, πολλές από τις οποίες έχουν φορτωθει από ιρανους χρήστες. Οι περισσότερες είναι σκηνές από τις μητροπόλεις της χώρας. Και η υπηρεσία σύντομων μηνυμάτων Twitter παρεχει τις αναλογες πληροφοριες. Τα "# iranElections", "Tehran" και «iranians» ειναι εδω και πολλες μερες τα "trending θέματα".

Τα "Trending Θέματα" δείχνουν τις ροες των ειδησεων που αποτελει η πλειοψηφία των μηνυματων. Οι ανανεώσεις γίνονται κάθε ενα δευτερολεπτο, πολλες φορες ακομη και 150 νέα Iran-Tweets το λεπτό. Στο Twitter αναρτουνται επίσης φωτογραφίες και σύντομα βίντεο από το Ιράν, καθώς και πολλοι σχετικοι συνδεσμοι στις ιστοσελίδες.

Στα δικτυα Facebook και στο Orkut του Google, που στο Ιραν ειναι εξαιρετικά δημοφιλη, δημοσιευονται ταινίες, φωτογραφίες και κείμενα. Ειδικοι χρήστες τα τοποθετουν ατομικά ή δεματοποιημένα στο προφίλ τους και τα διανέμουν με τον τρόπο αυτό online σε φίλους τους. Άλλοι συστηνουν ομάδες όπως η «I bet I can find 1,000,000 people who dislike Mahmoud Ahmadinejad!» ("Ειμαι σίγουρος, οτι μπορώ να βρω 1.000.000 ανθρώπους που αντιπαθούν τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ!", μια ομάδα στο Facebook), ή συντομα "Ιράν" (επίσης στο Facebook). Το Orkut παλι – το οποιο είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για αργές συνδέσεις στο Internet, χρησιμοποιειται σε πιο μικρές πόλεις του Ιράν και σε τμήματα του πληθυσμού της υπαίθρου, που ειναι πιο συντηρητικα από κείνα που χρησιμοποιουν το Facebook.


Για το αρθρο χρησιμοποιηθηκε υλικο απο την ιστοσελιδα Netzzeitung της 16.06.2009 (http://www.netzeitung.de/

Σχετικα Λινκς για το Ιραν στο διαδικτυο:


»Διαμαρτυρία στην Τεχεράνη σχετικά με το Orkut
»Mir Hossein Mousavi για Twitter
»Twitter-stream" IranElection "
»Ιράν φωτογραφίες για Flickr
» Iran-Protestseite auf Facebook

» Anti-Ahmadinedschad-Gruppe auf Facebook

Χαρτης της περσικης μπλογκοσφαιρας

Απο το

http://cyber.law.harvard.edu/publications/2008/Mapping_Irans_Online_Public