Lolitopages

Monday, June 29, 2009

NANOΝΕWS


ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Οχι, δεν είναι τεχνητά χρωσμένη εικόνα οροσειράς ούτε νέας μορφής καρδιογράφημα. Πρόκειται για μία ακόμη αναπαράσταση της διπλής έλικας του DΝΑ. Για την ακρίβεια, πρόκειται για φωτογραφία ηλεκτρονικού μικροσκοπίου μιας περιοχής του DΝΑ μεγεθυσμένης κατά 1.600.000 φορές. Η δεξιόστροφη διπλή έλικα είναι καλύτερα αναγνωρίσιμη ως οι κόκκινες-πορτοκαλιές «κορυφογραμμές» από το κέντρο και αριστερά προς τα πάνω.

ΣΩΣΤΟ ΉΛΑΘΟΣ;
Πρέπει να φοράμε γυαλιά ηλίου όταν έχει συννεφιά; Ναι, και εμείς και τα παιδιά, όσο κι αν είναι δύσκολο να τους το εξηγήσουμε. Ο ήλιος μάς βομβαρδίζει με τις υπεριώδεις ακτίνες του κάθε στιγμή. Ακόμη και όταν υπάρχουν κάποια λεπτά σύννεφα στον ουρανό, να κρύβουν τον ήλιο, δεν έχουμε ολοκληρωτική απορρόφηση και οι υπεριώδεις φθάνουν ως τα μάτια μας. Ακόμη πιο ύπουλη είναι η κατάσταση όταν βρισκόμαστε στην αμμουδιά όπου έχουμε πολλαπλές ανακλάσεις που φθάνουν στο μάτι μας από κάθε κατεύθυνση. Γι΄ αυτό πρέπει τα γυαλιά να είναι κλειστά από παντού και όποιοι φορούν φακούς επαφής, έστω και σκούρους, να γνωρίζουν πως δεν είναι προστατευμένοι από την υπεριώδη ακτινοβολία αν δεν φορούν και γυαλιά ηλίου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;
Θάνατος από υπερβολική δόση νερού! Και όμως μπορεί να συμβεί! Εικοσιοκτάχρονη από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ έχασε τη ζωή της λαμβάνοντας μέρος σε ραδιοφωνικό διαγωνισμό πόσης νερού. Εχοντας πιει έξι λίτρα νερού σε τρεις ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν επιτρεπόταν η ούρηση(!), η νεαρή γυναίκα έκανε εμετό και έφυγε για το σπίτι της με οξύ πονοκέφαλο. Ο θάνατος επήλθε λίγο αργότερα. Οι ειδικοί απέδωσαν τον θάνατό της σε υπονατριαιμία, ανεπαρκή επίπεδα νατρίου στο πλάσμα του αίματος. Υπό κανονικές συνθήκες οι νεφροί ελέγχουν τα επίπεδα νερού και αλάτων που αποβάλλονται από τον οργανισμό. Οταν η κατανάλωση νερού είναι τέτοια που οι νεφροί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, το νερό του αίματος περνά στα κύτταρα, των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου συμπεριλαμβανομένων. Το εγκεφαλικό οίδημα που προκαλείται έτσι ευθύνεται για τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από νερό, τα οποία είναι ναυτία, εμετός, κώμα, άρση της αναπνοής και τελικά θάνατος.

ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΗΣ ΠΑΡΟΙΜΙΑΣ
Γενάρη πίνουν το κρασί, τον Θεριστή το ξίδι Σωστή η παροιμία: το κρασί που έχει μπει στα βαρέλια τον Οκτώβριο βρίσκεται στο καλύτερο σημείο ωρίμανσης τον Ιανουάριο αλλά τον Ιούνιο έχει πολλές πιθανότητες να είναι ξίδι.

Η ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Αν ρίξω πιο πολύ αλάτι στην κατσαρόλα, θα γίνει πιο γρήγορα το φαΐ;

Θα γίνει, αλλά για να είναι αισθητή η διαφορά χρόνου θα πρέπει να ρίξουμε τόσο αλάτι που το φαγητό θα είναι λύσσα! Το αλάτι αποτελείται από χλώριο (με αρνητικό φορτίο) και νάτριο (με θετικό φορτίο). Οταν το αλάτι διαλύεται στο νερό, σπάει ο δεσμός χλωρίου - νατρίου από τις έλξεις των μορίων του υγρού στοιχείου. Ετσι το σημείο βρασμού, το σημείο δηλαδή στο οποίο η εσωτερική πίεση των ατμών εξισώνεται με την ατμοσφαιρική πίεση, αυξάνεται όταν υπάρχει αλάτι. Αλλά για να πετύχει κανείς αύξηση της τάξεως του μισού βαθμού θα πρέπει να κάνει το νερό θαλασσινό! Οπότε ξεχάστε το!

ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ
Θυμάστε τα παιδιά που βρέθηκαν σε ιδρύματα στη Ρουμανία αμέσως μετά την πτώση του Τσαουσέσκου; Αμερικανοί νευροεπιστήμονες, με επικεφαλής τον Τσαρλς Νέλσον του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, παρακολούθησαν επί μακρόν πολλά από αυτά τα παιδιά και ιδού τα συμπεράσματά τους:

Πρώτον, όπως αναμενόταν, η εγκατάλειψη είχε αποτέλεσμα τα παιδιά να εμφανίζουν υστέρηση στη διανοητική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξή τους. Δεύτερον, η απομάκρυνση από το ίδρυμα και η τοποθέτηση των παιδιών σε χώρους με υψηλής ποιότητας φροντίδα οδήγησαν σε αξιοσημείωτες προόδους. Η παρατηρούμενη βελτίωση ήταν θεαματικότερη όταν τα παιδιά ήταν σε νεαρή ηλικία.

Περιττό να πούμε ότι τα ευρήματα των αμερικανών επιστημόνων τα οποία παρουσιάζονται σε σχετικό άρθρο στην επιθεώρηση «Science» (τεύχος 318, αρ. 5858, σελ.

1937-1940) πρέπει να γίνουν «ευαγγέλιο» για όλους όσοι ασχολούνται με τη φροντίδα παιδιών και ιδιαίτερα για τους αρμόδιους φορείς.