Lolitopages

Wednesday, June 3, 2009

Απόσυρση κλιματιστικών με επιδότηση 35% της αξίας

Αφορά τις παλαιές συσκευές χαμηλής ενεργειακής κλάσης



Από την ερχόμενη εβδομάδα και ως το τέλος του χρόνου θα διαρκέσει το πρόγραμμα απόσυρσης κλιματιστικών παλαιάς τεχνολογίας, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξηςκ. Κ. Χατζηδάκης. Η επιδότηση θα φθάνει στο 35% της αξίας του κλιματιστικού με ανώτατη επιδότηση τα 500 ευρώ.

Η απόσυρση αφορά σε παλαιές συσκευές χαμηλής ενεργειακής κλάσης, οι οποίες θα αντικατασταθούν από κλιματιστικά τεχνολογίας inverter κλάσης Α ή Β. Το μέγεθος των κλιματιστικών που επιδοτούνται είναι από 9.000 ως 24.000 ΒΤU, ενώ ο καταναλωτής μπορεί να αλλάξει ακόμη και ενεργοβόρο κλιματιστικό που αγόρασε πρόσφατα, αποσύροντας ως δύο κλιματιστικά. Το πρόγραμμα καλύπτει μόνο κατοικίες και όχι επαγγελματικούς χώρους, σε όλη την Ελλάδα, χωρίς γεωγραφικό περιορισμό.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα αντικατάστασης έχουν όλοι οι καταναλωτές οι οποίοι έχουν σπίτι τους παλαιά συσκευή κλιματισμού εν λειτουργία (όχι σε αχρησία δηλαδή). Οι ξένοι υπήκοοι έχουν και αυτοί δικαίωμα αντικατάστασης των κλιματιστικών τους, αρκεί να διαθέτουν στη χώρα μας κατοικία στην οποία θα γίνει η αντικατάσταση του κλιματιστικού.

Η διαδικασία, θεωρητικά τουλάχιστον, εμφανίζεται απλή: ο καταναλωτής θα πηγαίνει στο κατάστημα έχοντας μαζί του την ταυτότητά του, τον σειριακό αριθμό της παλαιάς συσκευής και έναν λογαριασμό της ΔΕΗ. Στη συνέχεια θα επιλέγει το κλιματιστικό της αρεσκείας του, καταβάλλοντας μόνο τη δική του συμμετοχή.

Συνεπώς, εάν το κλιματιστικό που επιλέξει κοστίζει 1.000 ευρώ στο κατάστημα θα καταβάλει το 65% της αξίας του, δηλαδή τα 650 ευρώ, και θα γλιτώνει τα υπόλοιπα 350. Η επιδότηση υπολογίζεται στην τιμή μετρητοίς, άσχετα με τον τρόπο εξόφλησης που θα κανονίσει ο καταναλωτής, δηλαδή δεν επιδοτούνται ούτε οι τόκοι ούτε τα έξοδα αποξήλωσης και εγκατάστασης του νέου κλιματιστικού.

Α φού παραλάβει το νέο κλιματιστικό ο καταναλωτής θα συμπληρώνει και θα υπογράφει το Εντυπο Αγοράς Συσκευής (το οποίο θα μένει στο κατάστημα ώστε να πάρει ο καταστηματάρχης την επιδότηση) και θα συνεννοείται με τεχνικό του καταστήματος, ώστε ο τελευταίος να έρθει στο σπίτι του και να αποξηλώσει το παλαιό κλιματιστικό, που θα καταλήξει σε διαδικασία ανακύκλωσης με ευθύνη του καταστήματος.

Πάντως, ο καταναλωτής για να προστατευτεί από κερδοσκοπικές αυξήσεις της τελευταίας στιγμής που ουσιαστικά θα ακυρώσουν την έκπτωση επιδότησης θα πρέπει να ενημερωθεί για τις σημερινές τιμές κλιματιστικών. Η ενημέρωσή του μπορεί να γίνει από το υπουργείο Ανάπτυξης ή από την ιστοσελίδα www. allazoklima.gr στην οποία θα υπάρχει λίστα με τις ενδεικτικές τιμές των επιλέξιμων συσκευών κλιματισμού που θα επικαιροποιείται κατά τη διάρκεια του εξαμήνου αντικατάστασης.

Τα καταστήματα θα δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα καθώς και τις επιλέξιμες συσκευές, ενώ η πληρωμή τους θα γίνεται από την εταιρεία Ανακύκλωση ΑΕ, που ανήκει στον Σύνδεσμο Καταστημάτων Ηλεκτρικών Ειδών, η οποία και θα συλλέγει όλες τις συσκευές που αποσύρθηκαν.

O προϋπολογισμός της δράσης είναι 15 εκατ. ευρώ, θα αποσυρθούν 60.000 κλιματιστικά, ενώ δεν αποκλείεται σε περίπτωση επιτυχίας του προγράμματος αυτό να επαναληφθεί. Από τις αποσύρσεις ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι της τάξεως των 20 γιγαβατοωρών και η εξοικονόμηση σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της τάξεως των 20.000 τόνων, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση του προγράμματος και στην απόσυρση ψυγείων.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου επτά εκατομμύρια κλιματιστικά εκ των οποίων τα μισά στον οικιακό τομέα. Η ισχύς των κλιματιστικών ισοδυναμεί με την ισχύ που παράγει το ενεργειακό κέντρο της Μεγαλόπολης.